Szigeti Ferenc Albert cikkei

Magyarország legkülönlegesebb kilátója

Gyenge fagyban indulunk neki Mátrakeresztesről, hogy a Mátra nyugati gerincének végén elhelyezkedő Nyikom 764 méter magas csúcsán álló, különös hangzású Gortva–Jójárt-kilátóban éjszakázzunk. Ez a több szempontból is különleges célpont ugyanis nem pusztán egy jól megépített, fedett kilátó, hanem egy bivakként is üzemelő, mindenki előtt nyitva álló épület.

2023.01.01.

Egykor és ma: a Petőfi-kilátó a Bálványon

A Bükk egyik legmagasabb csúcsán, a 956 méter magas Bálványon álló kilátóból tiszta időben nem csak a Magas-Tátrát, de lényegében az egész Északi-középhegységet láthatjuk. Mutatunk pár régi fotót a kilátóról.

2022.12.30.

Székelyföld legjobb hótalpas terepe

A bombasztikus cím a Hagymás-hegységre utal, s mint látni fogjuk, itt valóban minden adott egy kiváló téli túrához. Ugyanakkor a hegy nem játék, különösen télen nem, és különösen nem a Kárpátokban.

2022.12.28.

A 2022-es nyomtatott Turista Magazin legjobb cikkei

Bár egy ekkora méretű országban ez nem könnyű feladat, a nyomtatott magazinban igyekszünk exkluzív tartalmat létrehozni, azaz olyan túratematikákat és témákat feldolgozni, amellyel máshol nem, illetve kevésbé lehet találkozni. Egyszerre szubjektív és objektív válogatás következik a 2022-es lapszámokból, amelyet szerintem vétek volna kihagyni.

2022.12.23.

Tudod, hogy idén milyen madárfajokat észleltek első alkalommal hazánkban?

És azt, hogy milyen, ritkán látható madárfajokat láttak? Egyáltalán, mi számít újnak és ritkának, ki dönti el, illetve mekkora munka van egy madárfaj első hazai észlelése, valamint hivatalos közzététele mögött? Bemutatjuk a részleteket és az idei év szélesebb körben még nem publikált szenzációs észleléséről is hírt adunk.

2022.12.17.

Ezek voltak a legszebb természeti élményeim 2022-ben

A természetjárás nekem elsősorban arról szól, hogy felfedezhetek, megismerhetek egy tájat és annak történetét, valamint átélhetem hangulatát. De legalább annyira fontos a természethez való kapcsolódás is. E tekintetben 2022 a madarak éve volt számomra.

2022.12.08.

Téli (idő)utazás a Kassai-hegyekben

A Kassai-hegyeknek a Kojsói-havas gyephavasában tetőző főgerince télen is ideális túraterep, köszönhetően a menedékházak sűrű láncolatának. Ráadásul egykoron nagy turistaélet zajlott itt, amelyet szintén érdemes megismerni.

2022.12.07.

Mátrai képesfák nyomában

Országszerte találkozhatunk úgynevezett képesfákkal, amelyeket gyakran szent fáknak vagy Mária-fáknak is neveznek. A Mátra kevésbé járt keleti gerincén pedig éppenséggel több is látható még e különleges kulturális örökségünkből, kiváló, ünnepi alkalmakhoz is méltó túratematikát kínálva ezzel.

2022.12.06.