Szép kilátás

Tenczer Gábor blogja

Szerző:
2015. november 22.

Talpad alatt fütyül a mozdony

Átadták Magyarország harmadik via ferrata pályarendszerét a Cuha-völgyben. Ha így megy tovább, sziklamászó nagyhatalom leszünk.

 

 

Átadták a hétvégén a Cuha-völgyi hegymászó központot a Bakonyban. A Cuha-patak melletti sziklákon több mint 70 sziklamászó utat és két via verrata (fix drótkötélbiztosítású) pályát építettek ki mintegy 48 millió forintos uniós támogatásból. A Csesznek melletti Kőmosó-szurdok és a tatabányai Turul-szikla után ez Magyarország harmadik via ferrata mászóhelye. Az első kettőn már több mint 15 ezren megfordultak, egyre többen jönnek külföldről is, például Szlovákiából.


A Cuha-patak szurdokvölgyét sokan ismerik, alagútján és viaduktján vezet át Magyarország legszebb fekvésű vasútvonala. A vonat konkrétan az egyik mászóút alatt is áthalad. A napokban elmentünk kipróbálni az új pályákat. Kovács Tamás, a pályák egyik építője elmondta, hogy két via ferrata utat építettek ki. A Bucsek Henrik Emlékút C nehézségű (kezdőknek ideális) út, jelenleg a leghosszabb magyarországi via ferrata. (Hossza 350, szintkülönbsége 100 méter).

 

 

A beszállás, ahol a mászó először rácsatolja magát a karabinerekkel a pályán végigfutó biztosítódrótra, nem messze a patakmedertől található. Három egymás utáni, közepes nehézségű függőleges felszökéssel indul, ami jó bemelegítés az útra.

 

 

Ezután egy hosszabb könnyű szakasz következik a sziklagerincen, ami a vonatalagút fölé vezet. Ha szerencsénk van, éppen elkaphatunk egy szerelvényt, ahogy bezakatol az alagútba a lábunk alatt.

 

 

Innen egy meredek zárófalon egészen a völgyoldal tetejére érhetünk. A lejöveti rész sem séta. Néhol egész meredek, a végén egy függőleges letöréssel. A madarak költési időszakában (02. 15 - 07. 15-ig) sajnos nem mászható.

 

 

Az összbenyomásunk a pályáról: egy könnyen mászható, látványos, érdekes via ferrata útvonal, ami kezdőknek sem okozhat gondot.

 

 

Ha megmásztuk, következhet a nagyobb falat: az Ariadné fonala nevű, D/E nehézségű, inkább edzetteknek ajánlott via ferrata út. A 130 méter hosszú kapaszkodás a Poszeidón kapuja névre keresztelt beszállásnál kezdődik, ami ferdén harántolva, közepes nehézségű bevezetésen át éri el a D-s nehézségű szűrőt (itt dől el, ki bírja végig, vagy ki adja fel inkább az utat).

 

 

Aki bírja, annak még egy vietnami hídon és három combos, D-s nehézségű szakaszon kell átverekednie magát, mielőtt szusszanhatna egyet a következő, 23 méter hosszú vietnami (kötél)hídig. És ez még csak az út fele. A következő részben már csak egy nehezebb (D-s) szakasz van, de nagy lazításra ne számítson senki, egészen a pálya végéig.

 

 

Ez volna a két új via ferrata út, aki nem fáradt el, még kipróbálhatja kötéllel a sziklamászó utakat is. A sziklamászó utak zöme a szurdok vonalára merőleges sziklagerinc két oldalán vezet, 10-20 m magas falon, jó fogású mészkövön, nagyrészt 4-7-es nehézségben. Én a legkönnyebbeket próbáltam ki, tapasztalat és mászócipő hiányában. Laikusként is megállapítható az óriási különbség a via ferrata és a sziklamászás között. Míg az előbbiben a szuperbiztosra épített fix acéldrótba ott csimpaszkodhatok teljes erővel, ahol akarok, az utóbbi inkább a kis fogásokat és lépéseket kínáló kiugrókon és peremeken egyensúlyozás. (A felszerelés bérlése egy napra 2500 Ft, egyéb díj nincs, még több infó az utakról ide kattintva.)

 

Feltettem két videót is, az első a Bucsek-gerincen, a könnyebb, látványosabb úton készült:

 

 

A második út az Ariadné fonala névre hallgat, ezzel, mint látható, eléggé megküzdöttem:

 

 

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is, sőt lájkold a blogot, ha még nem tetted!

Téli túra Európa legalacsonyabb magashegyén

Téli túra Európa legalacsonyabb magashegyén

2022.02.04.

Szakadó hó, tomboló szél, támadó mínuszok – ezek a téli magashegyi túrák veszélyes velejárói. A szlovákiai Nagy-Fátra 1500-as csúcsain mindebbe bele lehet kóstolni az átlag túrázónak is, viszonylag veszélytelenül.

→ Tovább
Zöldmáli delta: Budapest ismeretlen zöldfolyosója

Zöldmáli delta: Budapest ismeretlen zöldfolyosója

2021.11.24.

Kétféle hétvégi fáradtság van. Az egyik a punnyadt fáradtság. Ezt fotelben üldögélve lehet elérni. A másik a kellemes fáradtság. Ezt pedig ezzel a túraúttal kaphatjuk meg, ami ki se megy a városból, mégis tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal. Sőt, egy élő remetével is összefuthatunk.

→ Tovább
Budapest rejtett ösvényein: a Sas-út

Budapest rejtett ösvényein: a Sas-út

2021.11.10.

Kevesen ismerik ezt az utat, pedig van itt minden: panorámák, orom, barlang, szakadék, sőt bunker és labirintus is. A Széchenyi-hegyről induló, az Ördög-orom panorámagerincén és a Sas-hegy rezervátumán át a BAH-csomópontig tartó útvonal az egyik leglátványosabb fővárosi sétaút, ideális egy őszi napra.

→ Tovább