A bivalyok jól érzik magukat

A napokban tartotta a megszokott éves „bivalyszemlét” a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete, amelyen az elmúlt évben végzett tenyésztési feladatokról valamint a jövőbeli tervekről is szót esett.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Wolfgang glock
shutterstock
2014. november 21.

A napokban tartotta a megszokott éves „bivalyszemlét” a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete, amelyen az elmúlt évben végzett tenyésztési feladatokról valamint a jövőbeli tervekről is szót esett.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták területi egységére látogatott a napokban Marticsek József, a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének ügyvezetője. A szokásos éves bivalyszemle keretében az elmúlt évben elvégzett tenyésztési feladatokról és a jövőbeli elképzelésekről konzultáltak.

Az 1997-ben alakult Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének elsődleges célja a hazai bivalyállomány megóvása. A valaha oly elterjedt, hatalmas ereje és finom teje miatt a paraszti gazdaságokban különös becsben tartott állatok száma napjainkban már alig éri el az 1500-at. Jelentős részük a nemzeti parkokban él.

A KMNP Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén több mint kétszáz bivaly él. A génmegőrzés mellett fontos szerepük van a vízállásos, zsombékos gyepterületek természetvédelmi kezelésében. A legeltetés a természetvédelmi területkezelés egyik leghatékonyabb eszköze.

 

 

A bivalyoknak a vízállásos, zsombékos gyepterületek természetvédelmi kezelésében is fontos szerep jut


A teljes állomány a Partiumból, Arad megyéből származik. Az első tenyészbika és a hozzá tartozó hat tehén 1997-ben érkezett, gyakorlatilag ők alapozták meg a mai állományt. A bivaly kötetlen tartásban szép kort képes megélni, amit jól mutat, hogy az akkori hat tehénből négy még ma is megvan.

A bivalyokat két háremben tartják, a két tenyészbikához összesen 73 tehén tartozik. A többi fiatal, növendék állat. Idén eddig 45 bivalyborjú született, többségük tavasszal, de most, az őszi időszakban is vannak még ellések. Ez nem jelent gondot, mivel a bivaly (a fiatal egyedek is) nagyon jól tűri a hidegebb időt. Az ellési mutató többéves átlagban 85 százalék körüli, ami kötetlen tartásban egészen kiválónak mondható.

Mivel a bivalyok a mocsaras, vizes élőhelyeket kedvelik, így az idei év időjárása nagyon kedvezett nekik. A legelőkön első osztályúak voltak a füvek, s dagonyázásra is lehetőségük nyílt. Táplálásukkal télen sem lesz gond, a jó minőségű takarmányt (szénát) már gondosan bekészítették számukra.

Cikkajánló