Tudástár

A Nyíri erdő mélyén - A Vackor Vár Erdei Iskola

A Vackor Várban már több mint egy évtizede oktatják az erdő tiszteletére, a természet szeretetére az ifjúságot. A Nyíri erdőben folyó játékos tanító-nevelő programok a felszabadult közösségi élmény mellett hasznos tudással is felvértezik a fiatal elméket.

Szerző:
Hidvégi Brigi (vackorvar.hu)
2014. október 20.

A Vackor Várban már több mint egy évtizede oktatják az erdő tiszteletére, a természet szeretetére az ifjúságot. A Nyíri erdőben folyó játékos tanító-nevelő programok a felszabadult közösségi élmény mellett hasznos tudással is felvértezik a fiatal elméket.

Kecskemét-Hetényegyháza mellett egy szépséges homokpusztai mogyorós-tölgyes erdő rejti a Vackor Vár Erdei Iskolát, amely több mint egy évtizede oktatja természetbarát viselkedésre és szemléletmódra az idelátogató csemetéket. Az intézményt a KEFAG Rt. hozta létre az Állami Erdészeti Szolgálat és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával. Az intézmény küldetése rávilágítani a nyugodt, lassabb életvitel előnyeire, valamint a természet csodáira; kötődést teremteni az erdővel, annak élőlényeivel. Az iskola szeretné bemutatni a gyerekeknek az ember erdőbe való beavatkozásának következményeit, valamint felelősségérzetet és tiszteletet kelteni bennük a természet iránt. A 6-18 éves korosztállyal képzett pedagógusok, erdészek és vadászok foglalkoznak.


A modern épület 44 fő elszállásolására alkalmas, s a szobákat kedves fantázianevekkel látták el, így van például Dám szoba, Rókalyuk, Bagolyfészek, Harkály odú, Mókus odú, Csigaház és Medvebarlang is. Az erdei suli felszereltség tekintetében sem marad alul: sok egyéb mellett binokuláris mikroszkóppal, nagyítókkal, távcsövekkel, fafaragókésekkel, madárhangsípokkal és időjárás-megfigyelési eszközökkel rendelkezik. Télen konferenciák, találkozók, tanfolyamok, csapatépítő tréningek és egyéb programok színhelye.

 

 

A modern épület 44 fő elszállásolására alkalmas


A létesítmény mellett játékvár, erdei tornapálya, valamint egy aszfaltos kézilabda-, futball- és kosárlabdapálya áll a gyerekek rendelkezésére, a háziállat-simogatóban pedig az állattartással kapcsolatos tudnivalókkal ismerkedhetnek meg. A kenyérsütő- és agyagégető kemence, a tűzrakóhely, az íjászfelszerelés, a bőr- és az egyéb kézműves eszközök izgalmas kiegészítő programokat garantálnak, a Nyíri erdő közeli részén pedig három tájfutó útvonal található.


Az erdőben kanyargó majdnem két kilométer hosszú tanösvény tájékoztató tábláival a környék élővilágát mutatja be, amely többek között dámvad, őz, vaddisznó, nyúl, róka, mókus, számtalan madárfaj és apróvad otthona. Az erdészházban megtekinthető az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nagyjai tiszteletére létrehozott kiállítás, így az érdeklődők a természet szépségei mellett történelmi kalandozásban is részt vehetnek. Az erdőben található az Aradi vértanúk emlékműve, melynek közelében a Szent Hubertus kápolna áll.
Az erdei iskola egyik oktatási helyszíne a Kecskeméti Arborétum is, amely egy 62 hektárt felölelő terület Kecskemét északnyugati részén. A véderdősávra, tölgygyűjteményre és gyűjteményes szakaszra tagolódó botanikus kert kitűnő kikapcsolódást és észrevétlen tanulási lehetőséget nyújt.

 

 

A gyerekek tanulhatnak például a környezetvédelemről, az erdei állatokról, a népi gyógymódokról


Az erdei iskola különböző tematikájú táborokat is szervez. A „Csodaszarvas” program például az ősmagyar hagyományokat eleveníti fel, a „Túlélő” középpontjában pedig az erdőjárás áll. Foglalkozások, előadások széles tárházából válogathatnak a programot összeállító pedagógusok, felnőttek: többek között tanösvény-túrán, vadlesen, időjárás-megfigyelésen, íjászaton, bátorságpróbán, népi játékokon és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, illetve tanulhatnak például a környezetvédelemről, az erdei állatokról, a népi gyógymódokról, a gyógynövényekről és a gombákról. A programokról részletesebben az erdei iskola honlapján tájékozódhatsz.

 

  

Játékvár, erdei tornapálya, valamint egy aszfaltos kézilabda-, futball- és kosárlabdapálya áll a gyerekek rendelkezésére

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Tanösvény, játékvár, erdei tornapálya, sportpálya, háziállat-simogató, kenyérsütő- és agyagégető kemence, tűzrakóhely
- A Kecskeméti Arborétum meglátogatása
- Tematikus táborok (Pl. Csodaszarvas, Túlélő stb.)
- 44 fős, kétcsillagos szálloda 9 db négyágyas és 4 db kétágyas, fürdőszobával ellátott, jól felszerelt szobával; 48 férőhelyes étkező, 56 fős fedett terasz és 40 és 60 m2-es tantermek

 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele…
- Fajmeghatározás, időjárás-megfigyelés, csillagászat, erdészeti ismeretek, környezet- és természetvédelem
- Íjászat, kézműves foglalkozások, néptánc, népi játékok, vadles
- Bátorságpróba, tábortűz, erdőtorna, erdei tízpróba, kenyér- és kalácssütés
 

 

További erdei iskolákról szóló cikkeinket itt találod.

Cikkajánló