Adj enni a vidráknak!

Az ország egyetlen vidramenhelyén jártunk, a Petesmalmi Vidraparkban

Szerző:
Gyurina Zsolt
Fotó:
Somogyvári D. György
Gyurina Zsolt
2013. július 22.

Az ország egyetlen vidramenhelyén jártunk, a Petesmalmi Vidraparkban

- Okos, fürge állat, odaadó és hűséges. Egészen addig, amíg ivarérett nem lesz. Onnéttól teljesen megváltozik - mondja Balogh Márta, a Vidrapark első embere. Márta él-hal a vidrákért, többet megmentett és felnevelt már közülük a telepen, amely Mike és Lábod között található, nem messze Barcstól. Egy tábla jelzi, merre kell lekanyarodni a műútról, innét már egy-két kilométernyi, jól járható homokos út vezet a bejáratig.

 

Ali és Luca, a rendkívül barátságos vidrapár fogad minket. Mindkettőjük anyját autó ütötte el, őket már nem lehet szabadon engedni, hiszen minden embert a barátjuknak tekintenek - ez a szeretet nem biztos, hogy kölcsönös lenne. Számos társuk él még a parkban, ottjártunkkor éppen 14. Az ország minden részéből Mártához kerülnek a bajba került, elárvult vagy éppen megsérült kis állatok, ő pedig szeretettel gondozza, ápolgatja őket. Akiket pedig lehet, azt később, a Drávánál szabadon is engedi.

 

Somogyi paradicsom
Magyarország, közelebbről Belső-Somogy európai "vidra-nagyhatalom". A Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata igazi "vidra-Paradicsom". Védelmet, búvóhelyet, élelmet talál itt ez a Nyugat-Európából már csaknem teljesen eltűnt menyétféle ragadozó. (Forrás: Vidrapark.hu)

Szerencsére vidrában Magyarország nagyhatalom. Persze ennek nem minden horgász, halász örül - hiszen a vidra nagyon ügyes ragadozó, hal nem sok menekül előle. Olykor felhívják Mártát, jöjjön, vigye a vidrákat a tavak mellől, ő pedig türelmesen elmagyarázza, ezt ugyan megteheti, de felesleges. A vidra területbirtokló állat, ha egy rész megürül, egy másik példány azonnal elfoglalja a helyet. Tó birtokolatlanul nem marad. 

 

A vidraparkban Ali és Luca jelenti a fő attrakciót, a két idomított állat méltán népszerű a látogatók körében, a fő műsor persze az etetés, többször egy nap, az utolsó délután öt-hat óra között. Amennyiben szeretnéd segíteni a kis vidrák etetését, támogatójegyet is válthatsz. Alin és Lucán kívül is van látnivaló, bejárható egy tanösvény, a területen több tó található, a nyugalom szinte bebalzsamozza a turistát, ahogy szemléli a madarakat, a nádast, a tavat, a ragyogó napot.

 

A petesmalmi terület adottságait tekintve kiválóan alkalmas a Belső-Somogyra jellemző erdei tavas területek élővilágának bemutatására, és az odavezető földút fáradalmait Ali és Luca vidám fürdőzése hamar feledteti.

 

Hasznos információk
Kép
PETESHALMI VIDRAPARK
 

Belépőjegy: 1000 Ft (felnőtt), 500 Ft (kedvezményes).
Családi (1 v. 2 szülő és gyerek(ek): 2 000 Ft.
Támogató jegy: 2 000 Ft (HUF)

GPS-koordináták: 46° 13,645' É 17° 30,147' K

Megközelíthetőség: Mike és Lábod között található, tábla jelzi, hol kell lefordulni a műútról. Nagyatádról a 68-as úton, Kaposvár felől a 610-esen Kaposmérőig, aztán balra fordulva Kadarkút irányába lehet megközelíteni.

 

 

 

 

Cikkajánló