Átadták a fertődi Esterházy-kastély megújult parkrészeit

Felújították a fertődi Esterházy-kastély Rózsakertjét, Angolkertjét és Északi parkját - összesen 90 ezer négyzetméternyi területet rekonstruáltak.

 

Szerző:
MTI
Fotó:
MTI/Krizsán Csaba
2015. június 13.

Felújították a fertődi Esterházy-kastély Rózsakertjét, Angolkertjét és Északi parkját - összesen 90 ezer négyzetméternyi területet rekonstruáltak.

 

A Rózsakert, az Angolkert és az Északi park helyreállítása európai uniós forrásból valósult meg. Összesen 90 ezer négyzetméternyi terület újult meg, ahol mintegy 2400 cserjét, kilencezer rózsát és 105 fát ültettek. Emellett hétezer négyzetméternyi útfelületet újítottak fel és húszezer négyzetméternyi bozótos területet tisztítottak meg.

 


A Rózsakertben 430 féle rózsafajt, összesen 8700 tőt ültettek. A főigazgató szerint az 1908-ban, gróf Cziráky Margit által alapított kert Magyarország legnagyobb rózsakertje lesz, és génbank funkciót is kap majd, miután Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítő több mint hétszáz saját nemesítésű rózsafaja kerül oda.


Az 1906-ban kialakított Angolkertben megújították a sétautakat és növényismertető táblákat helyeztek ki. Az Északi parkban a faállományt állították helyre. A Lés-erdő rekonstrukciója során figyelembe vették a műemlék- és természetvédelmi szempontokat. 176 hektáron újult meg a terület, kétezer darab fát ültettek, 22 hektáron erdőt telepítettek és útvonalakat állítottak helyre.


A kertrészek átadó ünnepségén Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a jó gazda szerepét próbálja visszahozni a fertődi Esterházy-kastély falai közé a kormány a felújításokkal, melyek 500 millió forintba kerültek.

 

 

A fertődi Esterházy-kastély

A város fő nevezetessége Magyarország kiemelkedő turistaattrakciójának számít. Az 1766-ban Esterházy „Fényes” Miklós parancsára elkészült épület a 18. század végén az ország egyik fő kulturális központja volt. A „magyar Versailles”-ban még Mária Terézia is megfordult. A 19. századtól a kastély állapota folyamatosan romlott, udvarát felverte a gaz. Nagyobb volumenű felújítására 1959-ben került sor.

 

Nyitva tartás:

Március 15-től-október 31-ig
Keddtől vasárnapig 10-18-ig
Kassza zárás: 17 óra
Hétfő: szünnap

 
 

 

 

Cikkajánló