Hírek

Átadták Nagykanizsa kilátóját

Kihozták a maximumot abból, ami egy kiszuperált olajfúró toronyban benne van. Gyönyörű a panoráma a legfelső szintről, arra viszont készüljünk fel, hogy a tetején állva érezni, ahogy mozog alattunk a szerkezet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nógrádi Attila
2018. március 23.

Kihozták a maximumot abból, ami egy kiszuperált olajfúró toronyban benne van. Gyönyörű a panoráma a legfelső szintről, arra viszont készüljünk fel, hogy a tetején állva érezni, ahogy mozog alattunk a szerkezet.

Az alsó kilátószint 28 méteren, a felső 43 méter magasan van 

 

Március 21-én adták át a nagykanizsai Csónakázó-tónál található felújított kilátót, amelyre már hosszú évek óta vártak a környékbeliek. Az eredetileg olajfúró toronynak készült építmény múltjáról annyit kell tudni, hogy a hetvenes évek elején selejtezte le a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár, előtte Bázakerettyén, Dióskálon és Nagylengyelben használták kitermeléshez. Ezután a nagykanizsai Csónakázó-tó keleti felén állították fel, azonban az állapota egy idő után leromlott, s közel egy évtized után a Zalaerdő Zrt. - mint a környékbeli erdők vagyonkezelője - karolta fel az objektum sorsát.

 

Egyszerre ötvenen tartózkodhatnak rajta, a legfelső szinten pedig 10 főben maximálták a létszámot

 

Közel 125 millió forintból újult meg a torony, amely igényes beléptetőkaput és üvegből készült „fogadóteret” is kapott, viszont a feljutásért 500 forintot kell fizetni, ami azért egy kicsit borsos hazai kilátószinten: Galyatetőn 200 forint a belépő, a napokban átadott velenceiben 300 forintot kérnek a panorámáért, míg a kékestetői tévétorony kilátójába 600 forintért juthatunk fel - lifttel.

 

 A tótól mintegy tízperces sétával érhető el. A háttérben Nagykanizsa házai

 

Mindezek ellenére érdemes felcaplatni a legfelső, 43 méter magasan lévő, árbóckosárszerű kilátószintre, ahonnan gyönyörű körpanoráma nyílik a környékre. Arra viszont készüljünk fel, hogy legfelül jól érezhetően mozog a szerkezet a széltől és a látogatók súlya alatt; nem véletlenül korlátozzák 50 főben a látogatók számát, míg a legfelső szintem maximum 10 fő tartózkodhat egyszerre.

 

 Éjszaka LED-sorokkal és reflektorokkal világítják meg. Május 1-től szeptember 30-ig reggel 9-től 19 óráig lehet rá felmenni a hét minden napján, október 1-től április végéig 10-től 17 óráig van nyitva

 

A kilátó egyébként 48 méteres, és ezzel a magassággal az ország egyik legmagasabb kilátótornya. Érdekesség, hogy a nagykanizsai kilátó ikertornya egykoron a velencei Bence hegyen állt, ám azt - miután leromlott az állapota, így életveszélyessé vált - nem újították fel, hanem 1988-ban lebontották. Helyén nemrég avattak egy vasbetonból épített, furcsa formájú kilátót.

 

 

Korábbi cikkek:

Tavasztól látogatható a nagykanizsai kilátó

Javában zajlik a nagykanizsai kilátó építése

 

 

 

Cikkajánló