Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak átlagos ételeket egyél!

2013. október 2. és 6. között várják Lillafüreden az igazán finom ízek kedvelőit a Pisztrángtelepen az V. Pisztráng Ötös Napokra.

 

Szerző:
DBS
forrás: www.pisztrangtelep.hu
Fotó:
James Cage
Eric Engbretson
Hoitsy & Rieger Kft
2013. szeptember 11.

2013. október 2. és 6. között várják Lillafüreden az igazán finom ízek kedvelőit a Pisztrángtelepen az V. Pisztráng Ötös Napokra.

 

Öt különleges nappal hosszabították meg az idegenforgalmi szezont, hogy még ebben az évben utoljára mindenkinek legyen lehetősége megkóstolni a csodálatosan finom, frissen fogott és mesterien elkészített pisztrángokat. Mindennap más különleges attrakcióval készülnek a szervezők. Mindenki eldöntheti, hogy pontosan mi az, ami őt leginkább érdekli. Megkóstolhatjuk a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon első díjat nyert füstölt pisztrángot, de magatok is megtanulhatjátok miként és hogyan kell elkészíteni ezt a nem hétköznapi finomságot.

 

 

 

Program részletesen

vV. Pisztráng Ötös Napok
2013.10.02. szerda:
Tavi látványhalászat, Húzóhálóval, dobóhálóval (11h-kor) Egész nap halsütés
Napi ajánlat: Tárkonyos halleves, füstölt pisztráng kockákkal.


2013.10.03. csütörtök:
"Grill csütörtök" Napi ajánlat: Különlegesen pácolt pisztráng grillezése. „Süsd meg magad!” De mi is segítünk. + pisztráng filé vegyes erdei gombával parázsban sütve.


2013.10.04. péntek:
Kemencében sült pisztrángételek napja.


2013.10.05. szombat:
11-től 13-ig óránként telepbemutatás.
Napi ajánlat: Halsaláták (füstölt pisztrángos majonézes, füstölt pisztrángos mediterrán és narancsos füstölt pisztrángos saláta.
Halászlé, ahogy én készítem.

2013.10.06. vasárnap:
Gyermekeknek halsimogató, tavak, patakok élővilágának bemutatása.
Napi ajánlat: pisztrángos íz kavalkád tál.

Szombat - vasárnap délután a Szőnyi-Sándor duó (gitár-szaxofon) kellemes zenével is

A lillafüredi pisztrángtelepet még a Magyar Királyi ErdĹ‘igazgatóság építette 1932-ben, a Bükk-hegység szívében a Hámori-tótól 4 kilométerre. Jelenleg a Bükki Nemzeti Park területén található gazdaság, a Garadna-völgy merész hegyfalai közt kanyargó patakra és a Margitforrás vizére települt. A gazdaság 1,0 hektáron 3700 m2 vízfelülettel, 18 medencével üzemel.

A tiszta vizĹą tavakban sebes pisztrángot (Salmo trutta m. fario Linné,1758.), szivárványos pisztrángot (Onchorhynchus mykiss Walbaum, 1792.), és pataki szajblingot (Salvelinus fontinalis Mitchill 1815.) szaporítanak, évente fél millió ikrát keltetve.

A telepen május első napjától szeptember végéig működik egy kis “Erdei halsütöde”, ahol megkóstolhatjátok a frissen kifogott halat, amit nyolc féle fĹąszerben, két féle lisztben megforgatva ropogósra sütnek, vagy a füstölt pisztrángot, amit egy saját recept szerint tizenkétféle fĹąszerbĹ‘l készült páclében egy éjszakát pácolnak, és hideg füstön, bükkfa hasábon, és fĹąrészporon aranysárgára füstölnek, és átmelegítve tálalnak.

 

A Garadna-patak, amelynek medre 0,2-1 m mély, 1,5-2,5 m széles, zúgókkal, bedĹ‘lt fákkal négy-nyolc kilométer hosszan horgászási lehetĹ‘séget is biztosít a pisztránghorgászat szerelmeseinek. Területi engedélyt a pisztrángtelepen lehet váltani.A pisztrángtelepen a termelés mellett takarmányozási, keresztezési kutatásokat, valamint a megye vizeinek halfaunisztikai, ökológiai felmérését és szaktanácsadást is végeznek.

 

 

 

 

A Turista Magazin korábbi cikke az aranypisztrángról.

 

  

 

 

Cikkajánló