Az esős, hűvös napok legyengítették a fecskéket

Az elmúlt napok szokatlanul hideg és csapadékos időjárása a költéshez készülődő fecskék számára nagyon nem jött jól. A leggyengült madarakon civilek és hivatásos madármentők próbáltak segíteni.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock
facebook.com / Mentsük meg a fecskéket
2019. május 9.

Az elmúlt napok szokatlanul hideg és csapadékos időjárása a költéshez készülődő fecskék számára nagyon nem jött jól. A leggyengült madarakon civilek és hivatásos madármentők próbáltak segíteni.

A fecskék kizárólag repülő rovarokkal táplálkoznak, melyek ilyenkor „eltűnnek” és a madarak éhezni kezdenek. A Mályi Madármentő állomásra 15 legyengült fecskét vittek be, ezek közül 5 molnárfecske és 10 füstifecske volt. A madarakat egy két napig lisztkukaccal etették, s miután felerősödtek, el is tudták engedni őket.

 

 Füsti fecskék, jobb időre várva

 

A jászberényi Sasközpontba is sorra érkeztek be a legyengült, kihűlt sarlósfecskék Szolnokról, Nagykátáról, Jászberényből. A hét közepén, a javuló időnek köszönhetően már ezeket a madarakat is el tudták engedni. A már közel 6000 tagot számláló Mentsük meg a fecskéket Facebook-oldalon is sokan számoltak be arról, hogy legyengült fecskéken próbáltak segíteni.

 

Bár külsőre fecske-szerűek, a sarlósfecskék valójában a kolibrikkel állnak rokonságban. A szokatlan hideg és a tartós eső azonban őket is megviseli, mert ők is repülő rovarokkal táplálkoznak


Reméljük, idén tavasszal és nyáron már nem kell hasonló, hideg idővel számolnunk, de ha mégis, ajánljuk a madárbarátok figyelmébe az MME cikkét, ahol részletes útmutatót találunk arról, mit tegyünk, ha leggyengült fecskékt találunk.

 


Sajnos a fecskék számára nemcsak a szokatlan időjárás jelent nehézséget, de a klímaváltozás és mi, emberek is. Mostanra annyira megfogyatkozott a számuk, hogy 2020-ra akár teljesen eltűnhetnek az országból. Épp ezért ma már nemcsak civilek, de egyre több önkormányzat is próbál a madarak segítségére lenni. Székesfehérvár például célul tűzte ki, hogy fecskebarát településsé váljon, ennek érdekében 100 darab kerámia fecskefészket helyeztek ki több városi közintézmény falára. Egy Vas megyei kis faluban, Bozzaiban pedig a felújított faluházra helyeztek ki új fecskefészkeket- számolt be erről az RTL Klub. A műfészkek egy részét saját kezűleg készítették a gyerekek, vízből, faforgácsból és gipszből. A fecskék számára a sárnyerő helyek is nagyon fontosak, ezért a faluház kertjében egy sárnyerő gödröt is kialakítottak.
 

 

Kapcsolódó cikkek:

Bajban vannak a fecskék

Most kell tennünk a fecskékért

Civilek fogtak össze a fecskékért

Hajóval a partifecskék nyomában

Cikkajánló