Az "ivartalanított" medve három bocsa

Dönci, Barót és Hugi a gondozók nagy meglepetésére született.

2013. január 24.

Dönci, Barót és Hugi a gondozók nagy meglepetésére született.

A veresegyházi medveotthonba elvileg ivartalanítva kerülnek a hím állatok, ám a jelek szerint olyan hímet is befogadtak, amelynél a beavatkozást nem végezték el: három medvebocs született az otthonban, a gondozók nagy meglepetésére.  

 

 

 

 

 

A képen Fekete Attila játszik a medvebocsokkal a veresegyházi Medveotthonban. A bocsokat - az egyéves Döncit, Barótot és Hugit - saját biztonságuk érdekében elválasztottak anyjuktól, és gondozók nevelik őket az emberek közelében.

Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Az 5,5 hektáron elterülő együttes, 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. 16 Kamcsatkai egyed és 17 erdélyi Európai medve él nálunk.

 

A területen 8 darab szűk bejáratú, ámde öblös mesterséges barlang van elhelyezve. Egy-egy barlangban két-három medve is pihen. Két, egyenként 160 négyzetméteres mesterséges tó van kialakítva, melyet rendszeresen utántöltünk. Ez biztosítja az ivóvizüket, valamint a tavakban telepített kárászok is élnek. Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés. Ennek a játszótérnek nagy sikere van a medvék között.

 

A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdő biztosítja az elrejtőzést, és a fáramászás lehetőségét.

 

 

Szöveg: MTI alapján Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Cikkajánló