Az ország növénytársulásai Budapesten

Nem is hinnéd, de létezik egy eldugott hely a fővároson belül, ahol összegyűjtötték az ország fontosabb növénytársulásainak jellemző növényeit

Szerző:
Gyurina Zsolt
sorbotkert.hu
Fotó:
Soroksári Botanikus Park
2013. július 31.

Nem is hinnéd, de létezik egy eldugott hely a fővároson belül, ahol összegyűjtötték az ország fontosabb növénytársulásainak jellemző növényeit

Nyár elején a Soroksári Botanikus Kert a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával új tanösvénnyel gazdagodott. Az 1963-ban alapított Soroksári Botanikus Kert az egykori Kertészeti és Szőlészeti Főiskola részeként létesült, a botanikus kert megalakítása biztosította az erdőssztyep élőhelymozaik (az erdőssztyep az alföldi táj eredeti vegetációja) természeti értékekeinek fennmaradását. A jelenleg 60 hektár területen elterülő Botanikus Kert elsődleges feladata az oktatás számára terepgyakorlati helyszín biztosítása, de mostantól a létrejött tanösvány miatt vélhetően azok a fővárosban élők is kedvelni fogják, akik csak egy gyors gyalogtúrára vágynak a zöldben.

 


A kert helyi jelentőségű természetvédelmi terület. A Környezetvédelmi Alap támogatásával megépült tanösvény 6 nagyobb állomásán a homokpusztai gyepet, az alföldi gyöngyvirágos-tölgyest, a kékperjés száradó láprétet, az alföldi tó- és mocsárvilágot, valamint az észak-amerikai és a kelet-ázsiai növénytani gyűjteményeket mutatják be. 

 

 

Az állomásokon tájékoztató táblák nyújtanak alapvető információt a látható értékekről, illetve az azokat fenyegető veszélyekről. A támogatás keretében térképpel ellátott útmutató is készült a látogatók részére.

 

MEGKÖZELÍTÉS: (lásd térképen) a 166-os autóbusszal Budapest Pestszenterzsébet Városközpontból vagy Pestszentimre Dózsa György úttól. Személygépkocsival a Soroksári út — Soroksár, Hősök tere — Templom utca — Vecsési út útvonalon, valamint az M0-ás autópálya felől. A belépő 500 Ft felnőtteknek, idegenvezetés kérhető.

 

Cikkajánló