Csúszós turistautakra figyelmeztet a Pilisi Parkerdő Zrt.

A legnépszerűbb helyekre, a Rám-szakadékra, a Holdvilág-árokra, a Vadálló-kövekre, a Spartacus-ösvényre adott ki figyelmeztetést a Pilisi Parkerdő Zrt.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
parkerdo.hu
2019. január 31.

A legnépszerűbb helyekre, a Rám-szakadékra, a Holdvilág-árokra, a Vadálló-kövekre, a Spartacus-ösvényre adott ki figyelmeztetést a Pilisi Parkerdő Zrt.

A téli erdő gyönyörű, azonban érdemes felkészülni a kirándulásokra, mert a sokak által látogatott kirándulóhelyeken a letaposott, eljegesedett hó miatt csúszósak a turistautak. A hétvégén ugyan jelentős felmelegedés és csapadék várható, ami a városban valószínűleg elolvasztja a havat, azonban a Pilisi-parkerdő magasabban fekvő területein továbbra is télies viszonyokra kell számítani. Az erdészek ezért arra kérnek minden kirándulni indulót, hogy a szokásosnál jobban készüljenek fel az erdőjárásra, illetve tartsák be a természetjárás téli szabályait.

 

 

A népszerű kirándulóhelyeken a csúszós utakra kell elsősorban felkészülni. A letaposott hó sok helyen jéggé fagyott, csak lassan olvad el, így még akkor is csúszik, amikor az erdő aljáról esetleg már eltűnt a hó.

 

 

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a nappal felolvadó hólé éjszakánként megfagyva gyakran tovább növeli a jégréteg vastagságát. Ilyen nehezen járható részek például a szurdokok, mint például a Rám-szakadék vagy a Holdvilág-árok, ahol a hasadék végén álló létra használatát sem javasolják. Szintén csúszósak a Budai-hegység népszerű útvonalai vagy a kitett helyeken vezető ösvények, mint a Vadálló-kövek környéke vagy a Spartacus-ösvény

 

 

A nehezen járható utak miatt hosszabb menetidőre kell felkészülni. Ebben az időszakban az erdőterületen 17 óra körül sötétedik, így fontos időben elindulni hazafelé, nehogy sötétben kelljen botorkálni a csúszós utakon. Télen szintén komolyan kell venni a megfelelő ruházat és felszerelés használatát, nem árt, ha van nálunk tartalékban egy kicsire összehajtható, könnyű pehelykabát, zseblámpa, valamint cipőre/bakancsra húzható csúszásgátló. A téli kirándulás tervezésekor azt is számításba kell venni, hogy a megszokott és kijelölt parkolóhelyeken a hó miatt kevesebb autó fér el. Ezért ebben az évszakban az erdészek nem csak a környezetvédelmi szempontok miatt javasolják a tömegközlekedés használatát az erdőterület megközelítéséhez - olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

 

Kapcsolódó cikkek:

Téli túlélőcsomag túrázóknak

Téli rétegrend - Hóban, fagyban, latyakban

Cikkajánló