Hírek

Díjazták az év legjobb látogatóközpontját és tanösvényét

Átadták „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017” címeket, idén nyolcadik alkalommal. Egyebek mellett a fenntarthatóság, az autentikus élmények és az oktató, szemléletformáló szerep döntött.

Szerző:
Sajtóközlemény
Fotó:
Vértesi Eszter / follyarboretum.hu
Facebook / Medvehagyma Ház
2017. szeptember 26.

Átadták „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017” címeket, idén nyolcadik alkalommal. Egyebek mellett a fenntarthatóság, az autentikus élmények és az oktató, szemléletformáló szerep döntött.

A pályázatot a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hirdette meg. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is.

 

A Folly Arborétum


A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján. Két fő kategóriában hirdettek nyertest: a látogatóközpontok közül a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont, a tanösvények közül pedig a Folly Arborétum lett az első helyezett. Különdíjat is kiosztottak, ezt idén az orfűi Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont nyerte el. A létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

 

A különdíjas Medvehagyma Ház


Tavaly tanösvény kategóriában az aggteleki Kincskereső játékösvényt díjazták, az év látogatóközpontja pedig megosztottan a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont és a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központja lett.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tanösvény és röpde is lesz a dömösi látogatóközpontnál

Különleges látogatóközpont épül Bugacon

Natura 2000 fogadó- és látogatóközpont épül Őriszentpéteren

Cikkajánló