Hírek

DrávaTour 2014: Kerékpárverseny rally módra

Június 15-én Hévízen, egy körpályás versennyel, nem minden nap látható befutóval ért véget a négynapos DrávaTour, a nyár legjelentősebb kerékpáros eseménye a régióban.

Szerző:
TM.hu
2014. július 17.

Június 15-én Hévízen, egy körpályás versennyel, nem minden nap látható befutóval ért véget a négynapos DrávaTour, a nyár legjelentősebb kerékpáros eseménye a régióban.

A négynapos, összesen 400 km-es magyar-horvát közös szervezésű, határon átlépő versenyt az autós rally versenyekre hasonlító rendszerben bonyolították le - szelektív mért, illetve átvezető túra szakaszokkal. A benevezett 20 hatfős csapat tagjai közül végül 108-an fejezték be a DrávaTourt. Az indulók között athéni olimpikonunktól (Vinczeffy Zsolt) kezdve nagyon tehetséges 13 éves versenyzőn (Vastag Marcell) át különböző szinteken tekerő bringásokkal találkozhattunk, középkorú és idősebb bringások, hölgyek, urak együtt versenyeztek a mezőnyben.
  

A hévízi székhelyű TEKER Egyesület (Termál Út Kis-Balaton Kerékpáros Egyesület) és a BBK ASI varasdi kerékpáros egyesület által közösen elnyert EU-s pályázat keretében megvalósuló projekt célja, hogy a kerékpározáson keresztül az esemény fókuszába kerüljön a turizmus a Mura-Dráva-Duna mentén, bemutassa az érintett régiók természeti és kulturális értékeit a résztvevők és az érdeklődők bevonásával. A kerékpáros turizmus népszerűsítése mellett a szervezők üzenete a biztonságos kerékpározás hangsúlyozása, amelyet a gyermekek számára rendezett játékos közlekedésbiztonsági programokkal kívánnak népszerűsíteni.

 


A verseny összetettben mért női győztese, Kristijana Pavlic, így értékelte a június 12. és 15. között zajló DrávaTourt:
Elég későn, 39 évesen kezdtem kerékpározni (43) és éves szinten 6-7000 km-t tekerek. A nevezéskor nem is gondoltam, hogy ez versenyszerű túra lesz. Arra számítottam, hogy egy hosszabb rekreációs tekerés lesz. Végül nagyon tetszett, minden volt benne, amiről a kerékpározás szól, hegyen, síkon, nagyon szuper volt. Szeretném megdicsérni a szervezést, nagyon jó volt a túra, és nagyon szeretnénk, ha folytatódna! Legyen minél több résztvevője, köztük minél több nő, és a nők között is a középkorosztály. Úgy gondolom, hogy a kerékpározásnak a legjobb promóciója, hogy a fiatalok és a középkorosztály is együtt vettek részt a programban.

 


A férfiak összetett versenyének győztese, Moravek Lajos nyilatkozata az eredményhirdetés után:
Három éve kezdtem el országútizni, azóta egyre jobban tetszik. Az első évben csak edzettem, tavaly volt már egy versenyem, idén még több. Sajnos két hete volt egy súlyos versenybalesetem, majdnem feladtam, de a csapattársak rávettek, hogy vegyek részt a DrávaTour-on, hisz ez csak egy túra lesz. Úgy tűnik, jól döntöttem. Jól kitalálták, hogy a program túra része valódi túra (gyönyörű környezet, csodaszép táj), a verseny pedig igazi verseny - és nagyon oda kellett tennie magát az embernek, ha jó eredményt akar elérni. Jól éreztem magam végig, nagyon jól meg volt szervezve, örülök, hogy részt vehettem. Azt hiszem, hogy ezek után nem fogom letenni a lantot, az amatőr kupában gondolkozom, ha egy-egy versenyen top 10-es helyezés becsúszna, nagyszerű lenne.

 


Eisenkrammer Károly versenyigazgató:
A DrávaTour keretein belül igazából versenyt szerveztünk; hogy a túra kilométerszámban elnyomta kicsit a versenyt az egy dolog, de valójában nagyon jó versenyfutamokra emlékezhet mindenki. Hévízen tettük fel a koronát a négy napra, egy 3,3 km-es körpályán volt egy nagyon jó hangulatú kerékpárverseny. A helyiek is nagyon élvezték, fürtökben csüngtek az emberek az út szélén, nagyon jól sikerült.
Tegyük hozzá, hogy az Európai Unió által finanszírozott Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló IPA Együttműködési Program pályázatán nyert Termál Út Kis-Balaton Kerékpáros Egyesület (TEKER) és a Varasdi BBK ASI másfél évet dolgozott a DrávaTour előkészítésén. A szakmai munkába a Vuelta Sportiroda a szervezés utolsó fázisaiban lépett be. Nagyon komoly munka van egy ilyen esemény mögött, ami kívülről nem látszik, de a lényeg az, hogy az emberek élvezzék, és tetsszen nekik, amit csinálunk.
Amitől féltünk - picit be is jött - hogy az amatőr mezőny tagjait nagyon nehéz egy szintre hozni. Nagy különbségek voltak a bringások között, valakinek nagy erőfeszítés volt 30-35 km/h-s tempóval haladni, volt, akinek ez lassú volt. De a versenyek kárpótolnak mindenkit, hiszen a versenyszakaszokon saját erejéből mindenki úgy ment, ahogy akart, és az utolsó 10 km hangulata minden korábbit feledtetett. Egy igazi bringaversenyt láthattak a hévíziek: hatalmas küzdelmet, gyönyörű díszletek között, ahol centiméterek döntöttek a dobogós helyek sorsáról. Kár hogy vége van! Bizonyára szép és kellemes emlékekkel megy haza minden résztvevő.

 


DrávaTour összetett végeredmény négy szakasz után - férfiak:
1. Moravek Lajos (Brigetio, Komárom)
2. Vastag Marcell (TEKER)
3. Nino Berta (BK Rotor Koprivnica)
 

DrávaTour összetett végeredmény négy szakasz után - nők:
1. Kristijana Pavlic (PULS1, Čakovec)
2. Tóth Éva (Kőbánya TC)
3. Virág Zsuzsanna (ZSOTA Kerékpártúra Egyesület)

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

Ahol a folyók összekötnek - DrávaTour 2014

Cikkajánló