Egész Európára kihat a történelmi aszály

A csapadékhiány következtében apadnak a folyók, hanyatlik a mezőgazdaság, a háztartásoknak kevesebb víz- és energiaellátás jut.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
idokep.hu
2022. augusztus 9.

A csapadékhiány következtében apadnak a folyók, hanyatlik a mezőgazdaság, a háztartásoknak kevesebb víz- és energiaellátás jut.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az Európai Unió csaknem felén van jelenleg is érvényben aszályriadó vagy valamilyen figyelmeztetés a vízhiány miatt. Franciaországtól Románián át Görögország déli részéig szinte mindenütt tartós vízhiány, súlyos szárazság jellemzi az elmúlt hónapok időjárását – olvashatjuk az Időképen.

• A vízhiány és a forróság csökkenti a terméshozamot és a termésminőséget. A következő hónapokban a vízellátás veszélybe kerülhet.

• A tárolt víz mennyiségének csökkenése súlyosan érinti az energiaszektort mind a vízenergia-termelés, mind más erőművek hűtőrendszerei esetében.

Az Európai Szárazságmegfigyelő Intézet (EDO) új adatai szerint Európa területének mintegy 45%-a esik legalább a talajnedvesség hiányt jelölő második (narancssárga) riasztási fokozatába, a kontinens 15%-a pedig már a legsúlyosabb (vörös) fokozatba került. Utóbbi területeken a szárazság óriási károkat okoz a növényzetben, továbbá az élővilágban. A kutatók felmérései szerint a legnedvesebb talajokon az alpesi, a balti és a nyugat-balkáni országokban gazdálkodnak, míg a legszárazabb mezőgazdasági területek elsősorban a mediterrán és a kelet-európai országokban találhatók. Magyarországot és az Észak-Balkán országait szintén a legszárazabb területek közé sorolják. Az előrejelzések szerint a terményhiány az egész kontinensre kihatással lesz.

Az időjárás-előrejelzések szerint a következő hetek sem hoznak felfrissülést. Sok helyen marad a kánikula és a csapadékhiány. Hazánkban is csupán elszórtan számíthatunk záporokra és zivatarokra a következő napokban.

Franciaországban is az eddigi legnagyobb aszály tombol. Vannak olyan települések, melyek ivóvíz nélkül maradtak. A kukoricatermés 18,5%-kal kevesebb a tavalyinál, a gyér legelők kevesebb energiát adnak az állatoknak, ezért tejből sem lesz elegendő.

Magyarországon az elmúlt hetekben több folyón és állóvizen mértek rekordalacsony vízállást.

Vannak olyan területek, ahol a folyók alacsony szintje és a magasabb vízhőmérséklet az energiatermelést is akadályozta. A vízhiány csökkentette Olaszország vízenergia-termelése és a vízkészletekben tárolt energiapotenciál az elmúlt néhány év szintjének körülbelül a felén ragadt. Kilenc országban, köztük Szerbiában, Montenegróban és Norvégiában csökkent a vízenergia-tározók vízszintje - írja a News.sky.com. Kritikus a Duna vízszintje Németországban és Romániában, Spanyolországban, Portugáliában és Horvátországban pedig erdőtüzek súlyosbítják a rendkívüli szárazságot.


Cikkajánló