Programok

Egy éjszaka a tiszazugi csillagok alatt

A Múzeumok éjszakájára különleges programmal készül a Tiszazugi Földrajzi Múzeum. Június 20-án este a csillagoké lesz a főszerep, távcsöves csillagászati bemutató és asztrofotó-kiállítás is várja a látogatókat.

Szerző:
Tóth Judit
2015. június 16.

A Múzeumok éjszakájára különleges programmal készül a Tiszazugi Földrajzi Múzeum. Június 20-án este a csillagoké lesz a főszerep, távcsöves csillagászati bemutató és asztrofotó-kiállítás is várja a látogatókat.

A kiállítás fotóit három amatőr csillagász készítette. Bagi László, Bach Zoltán és Klacsány Imre az ország három különböző pontján élnek, Szarvason, Budapesten és Szigetszentmiklóson, de közös szenvedélyük, az asztrofotózás összehozta őket.

 

Fotó: Klacsány Imre


Egyik kedvenc észlelési és fotózási helyszínük a Mátrában található Ágasvár, hisz itt, mindentől távol, a városok fénye még nem homályosítja el a csillagokat. A fényszennyezés ma már globális jelenség, mely komoly ökológiai problémákat is okoz, megzavarja például a vonuló madarakat. Többek között erről is beszélnek majd a fotósok a Múzeumok éjszakáján, de beavatják az érdeklődőket az asztrofotózás kulisszatitkaiba is.

 

Fotó: Bagi László


A csillagászat és a fotózás különleges egyvelege komoly technikai hátteret és tudást igényel, és nem mellesleg kellő türelmet és kitartást is, hisz egy-egy fotó elkészítéséhez hosszas tervezés és alapos előkészületek szükségesek. A kép sem egyetlen kattintással készül el, egy jól sikerült felvétel van, hogy 8-9 órányi fotózás anyagából áll össze. Hogy ehhez mennyi idő szükséges, az nagyban függ például az időjárási viszonyoktól is, így akár egy-két hónapba is bele telhet, mire elkészül egyetlen kép.

 


Fotó: Bach Zoltán

 

A tárlatnak helyet adó tiszaföldvári múzeum az Alföld egyik kevéssé ismert kistáját, a Tisza és a Hármas-Körös ölelésében fekvő Tiszazugot mutatja be. Az intézmény hazánk első földrajzi múzeuma volt, amit egy lelkes tanár dr. Varga Lajos hozott létre 1956-ban. Az utóbbi években a múzeum jelentős fejlesztéseken esett át, így ma már egy modern, a mai kor követelményeinek megfelelő intézmény várja a látogatókat, mely 2012-ben az Év múzeuma megtisztelő címet is elnyerte. A Múzeumok éjszakáján többször is indul tárlatvezetés, a csillagok mellett pedig gólyalábasok és táncház is várja látogatókat és régi mesterségekkel is megismerkedhetnek majd.

A programról bővebb információ a Tiszazugi Földrajzi Múzeum facebook-oldalán található.

Cikkajánló