Elhunyt Peták István

Életének 75. évében hunyt el a Magyar Televízió egykori elnöke, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat kitalálója és szerkesztője. Újságírói munkája mellett részt vett az Országos Kékkör megújításában is. Halála előtt az MTSZ elnöksége a szervezet örökös tiszteletbeli tagjának választotta.

Szerző:
Turista Magazin
MTI
Fotó:
MTSZ
2015. június 30.

Életének 75. évében hunyt el a Magyar Televízió egykori elnöke, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat kitalálója és szerkesztője. Újságírói munkája mellett részt vett az Országos Kékkör megújításában is. Halála előtt az MTSZ elnöksége a szervezet örökös tiszteletbeli tagjának választotta.

Peták István 1940. december 20-án született Sajókazán, tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte. Újságírói pályája kezdetén, 1964-től a Magyar Rádió Szolnoki Stúdiójánál dolgozott, 1968-tól stúdióvezetőként. Ezt követően 1971-től a Magyar Rádió és Televízió különböző szerkesztőségeiben tevékenykedett; 1972-ben került a televízió ifjúsági osztályához, ahol a szerkesztőség helyettes vezetőjévé nevezték ki. A belpolitikai főszerkesztőség társadalompolitikai szerkesztőségének vezetésére 1979-ben kapott megbízást. Ebben az időben született meg az Ablak című műsor, amelyet Horváth Ádám rendezővel együtt indítottak el.

 

Egy kultikus sorozat alkotója


Peták István nevéhez fűződik az 1979-ben indított Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat is, amelynek kitalálója és szerkesztője volt. Ő készítette elő a filmsorozat helyszíneiről szóló anyagokat, információt kért az érintett településektől, szakértői leírásokat készíttetett Juhász Árpád geológussal, Palládi-Kovács Attila néprajzkutatóval, Pócs Tamás és Zólyomi Bálint botanikusokkal, Bándi Gábor régésszel, valamint Dercsényi Balázs művészettörténésszel. Ezért a munkájáért - alkotótársaival együtt - tavaly a Magyar Érdemrend lovagkeresztje elismerésben részesült.

 

[[https://www.youtube.com/v/7D0tvd3vNpo?fs=1&hl=hu_HU 640 360]] 


Az aktuális műsorokat 1988-tól felügyelte a televíziónál; 1990 őszén kinevezték a televízió 2-es csatornájának intendánsává; nevéhez fűződik az országgyűlési közvetítések közvetítési rendjének kialakítása, a körzeti híradók, valamint a határon túli magyarsággal foglalkozó szerkesztőség beindítása. Peták Istvánt 1996-ban a Magyar Televízió Rt. elnökévé választották, 1998-ig maradt ezen a poszton.

 

Ezüstjelvényes túravezető és aranyjelvényes túrázó

 

Munkája mellett szenvedélyes természetjáró is volt, 1987-ben az első választott elnöke lett a Magyar Természetbarát Szövetségnek, részt vett a Kéktúra Szakbizottság munkájában, valamint az Országos Kékkör jelenleg is zajló megújításában. Megírta a Zemplénen, a Csereháton és az Aggteleki-karszton átvezető kék-sáv jelzés menti látnivalókról szóló útikönyvet. Újraalapította a Magyar Turista Egyesületet 1989-ben, s eközben vezetésével újjáépült a romos Eötvös Loránd Menedékház Dobogókőn. Halála előtt az MTSZ elnöksége a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli tagjának választotta.

 

Az újságíró-szerkesztőt hosszan tartó súlyos betegség után kedden hajnalban budapesti otthonában érte a halál.

 

Kapcsolódó cikkek:
Lépésről-lépésre - Sinkó László

Egy igazi család - Vérrokonság nélkül

Nagy elődök nyomában

75 éves lett a kultikus sorozat narrátora
Még több hír a Másfélmillió lépés Magyarországon c. sorozatról 

Cikkajánló