Emberi mulasztás is okozhatta az egri vár támfalának leomlását

A polgármester a felelősökkel térítettné meg a helyreállítás költségét amit több száz millió forintra becsülnek.


Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
MTI
2021. február 24.

A polgármester a felelősökkel térítettné meg a helyreállítás költségét amit több száz millió forintra becsülnek.


Az egri vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza február 17-én kora délelőtt omlott le. A helyszíni vizsgálatokat végző szakemberek véleménye szerint az omlás közvetlen előidézője a sok csapadék és a fagy volt, és ezt közölte közvetlenül az eset után közösségi oldalán az egri polgármester, Mirkóczki Ádám is, aki egy keddi sajtótájékoztatón viszont már új fejleményeket jelentett be.

„Az eddigi vizsgálatok alapján annyi már biztosan kijelenthető, hogy nem természeti csapás, hanem emberi mulasztás idézhette elő az omlást, ezért a támfalszakasz ügyét jogi útra tereli a város. Az önkormányzat megkeresi a felelősöket és az adófizetők helyett velük térítteti meg a költségeket, ezért nem is kérünk állami vis maior támogatást.” - mondta a polgármester az ügyben tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a további károk megelőzéséhez szükséges munkák költségét megelőlegezi a város.

„A kivitelezésben részt vevők hosszú ideje jelezték, hogy nincs megfelelő állapotban a 2016-ban elkészült és átadott Szép-bástya. A beruházás 5 éves garanciális ideje az omlás előtt mintegy két héttel járt le" - fűzte hozzá a polgármester, aki arra is kitért, hogy hogy biztosítás van az épületen, és már kértek is be árajánlatot az az omlás által érintett rész állagmegóvására és a további károk megelőzéséhez szükséges munkákra. Ezek összege várhatóan több tízmillió forintra rúg majd, míg a teljes és végleges helyreállítás költségét több száz millió forintra becsülik - tette hozzá.




Cikkajánló