Erdésznap a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban

A zalai erdők értékeit, az erdőgazdaság fontosságát mutatják be október 4-én Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban, a II. Erdésznap keretein belül.

Szerző:
MTI
Fotó:
Kaboldy
Gulyás Attila
2014. október 1.

A zalai erdők értékeit, az erdőgazdaság fontosságát mutatják be október 4-én Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban, a II. Erdésznap keretein belül.

A Göcseji Falumúzeum bejárata

 

A fa a hagyományos paraszti életmód egyik legfontosabb alapanyaga, amely „a bölcsőtől a koporsóig” végigkíséri az emberek életútját. Fát használtak a lakóházak építéséhez, fából készültek a berendezési tárgyak és a szerszámok - mondta Kostyál László művészettörténész hétfőn, az eseményről tartott sajtótájékoztatón, hozzáfűzve, hogy a rendezvényen az erdők fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.


Vissi Géza, az erdészeti egyesület zalaegerszegi csoportjának titkára a szombati rendezvény jelentőségéről beszélt. Mint fogalmazott, az erdész-társadalomnak ritkán adatik meg, hogy a széles tömegek előtt megmutassa magát, ezért az emberek nagyon keveset tudnak a munkájukról, illetve téves ismeretekkel rendelkeznek.


Az erdésznapon változatos programokkal, interaktív módon mutatják meg az erdők világát, az erdészek feladatát. Idegenvezetést tartanak a fák világába, bemutatják, hogy kell megmérni a magas, 20-25 méteres fákat. Szó lesz a tüzelőfáról, így az emberek az ismeretek birtokában elkerülhetik a tűzifavásárlással járó buktatókat. Egy másik programon a fák korát összekapcsolják az elmúlt másfél évszázad történelmi eseményeivel. A helyszínen lesz gombaszakértő is, és bemutatkoznak a közép- és felsőfokú erdészképzés soproni intézményei.

 

 

Vadgazdálkodási bemutató részlete a III. Mátrai Erdészeti Nyílt Napon


A szakmai ismeretek mellett kultúrműsorokkal is készülnek: Gryllus Vilmos zenés kalandozásra, a titkot rejtő erdőbe invitálja a közönséget. Látványos, „hangos attrakciónak” ígérkezik a favágó show is.


A portákon fűrészekből, fafaragásokból, fotókból nyílnak kiállítások, a gyermekeket barkácsműhelybe várják. A program része lesz a gasztronómia is: délidőben a látogatók erdei alapanyagokból, vadhúsból, gombafélékből, medvehagymából készült ízletes étkeket kóstolhatnak.


A Zala kincse az erdő - II. Erdésznap című rendezvény az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportja és a Göcseji Falumúzeum közös rendezésében valósul meg.

 

Idén szeptember 29-től október 5-ig tart az Erdők Hete, melynek keretein belül országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket. Bővebben itt olvashatsz a programsorozatról.

 

Cikkajánló