EREDMÉNYTELENÜL ZÁRULT AZ MTSZ LOGÓPÁLYÁZATA

A megújulás alatt álló Magyar Természetjáró Szövetség ősz végén hirdette meg logópályázatát, mely végül eredménytelenül zárult, a zsűri nem tudott sikeres pályaművet választani.

2012. december 18.

A megújulás alatt álló Magyar Természetjáró Szövetség ősz végén hirdette meg logópályázatát, mely végül eredménytelenül zárult, a zsűri nem tudott sikeres pályaművet választani.

A beérkezet pályaművekkel kapcsolatban:

A zsűri elsősorban a következő ismérveket vette figyelembe az elbíráláskor:

1. a terv minőségi kivitelezése, formai és grafikai megoldások
2. karakteres azonosíthatóság, eredeti ötlet
3. kifejezi-e az MTSZ lényegét, működési területét
4. megvalósíthatóság

 

A fent leírt sorrend volt a kiválasztás szűrősorrendje is. Elmondható, hogy a tervek legnagyobb hányada az első szűrőn nem ment át.

 

1.: A logótervezés nagyon komplex alkotói munka.

A vizuális üzenetet hordozó logótípia első pillantásra kellemes, vonzó, bizalmat ébresztő hangulatot, vagy tudat alatt érzékelhető pozitív benyomást kell, hogy keltsen. Ez a belépő.

 

Ehhez kellemes formát, harmonikus egyensúlyt, vagy akár izgalmas, dinamikus aszimmetriát is alkalmazhatunk. Az viszont biztosan elvárás az ügyfél részéről, hogy tetszetős, minőségi grafikai megoldással jelenítsék meg.

 

A beadott pályaművek ebből a szempontból jelentősen alulmaradtak az elvárásoktól.

 

(A logóterv inverz változatát is kérő kiírást sokan nem értették. Az inverz logótípia nem azonos az eredeti logóterv Photoshop/Invert parancsára létrehozott képpel.)

 

Egy megújulni vágyó több mint 100 éve működő szövetség nem léphet vissza az időben, maximum meríthet onnan. A tervezőknek tisztában kell lenniük a logótervezés aktuális, jelenkori állapotával, informálódniuk kell annak színvonalbeli elvárásairól ugyanúgy, ahogy ismerniük kell az elmúlt évtizedek trendjeit, stílusvonulatait is.

 

2.: A feladat egyik legfőbb nehézsége, hogy az MTSZ több "jármódban" is aktív tagságot tart össze.

A gyalogos, kerékpáros és vízi jármódok megjelenítése egy egyszerű logóban nagyon nehéz feladat. Itt csak ráutalással, stilizálással, egyszerűsítéssel élhet a tervező. Az viszont biztos, hogy a nevében is szereplő Természetjáró kifejezést érdemes megragadni. Az MTSZ korábban Magyar Természetbarát Szövetség néven működött, mely elnevezés idén Magyar Természetjáró Szövetségre változott. Ez lényeges információ lehetett volna, hogy olyan terv szülessen, mellyel a Szövetséget karakteres felismerhetőséggel ajándékozzuk meg. E szempontból is sok félreérthető terv született. (Az önmagában alkalmazott levél motívum félrevezető - lásd: természetvédelem, de a bakancsok talpnyoma is számtalan más területen is már elhasznált jelkép.)

 

3.: Az alapvető gondolattársítás, miszerint az embert behelyezzük a természetbe, ahol az halad (túrázik) - nagyon sok tervben nem szerepel.

Elképzelhető, hogy más módon is lehet szimbolizálni a természetjárókat, de azt nem várhatjuk el, hogy egy levélről, vagy egy fáról bárki is erre asszociáljon.

 

4.: Sok terv nem vette figyelembe a megvalósíthatóság kritériumait.

A színátmenetek, a háromnál több szín, a bonyolult vagy vékony vonalrajzok mind olyan jellemzők, melyek digitálisan könnyen megjeleníthetők, de egy matrica vagy fóliakivágás esetében már gondot okoznak, vagy extra költséget jelentenek kivitelezésükkor.

 

Plusz: Pár munkán tetten érhető az átgondolt, koncepciózus gondolatmenet, illetve a logótervezés fázisainak, elvárásainak ismerete. Örömmel vettük a logótervek alkalmazásainak látványterveit. Ezek a tervek kiváló visszaigazolási lehetőségek, vajon hogyan él a terv, ha azt autóra, névjegykártyára, vagy pólóra retusáljuk.

 

Cikkajánló