Hírek

EZ TÖRTÉNT...ÉVE - DECEMBER

História-rovatunk múltba tekintő, évfordulókat kutató sorozatának decemberi része...

 

2012. december 14.

História-rovatunk múltba tekintő, évfordulókat kutató sorozatának decemberi része...

 

A múlt jelesebb eseményeit számba veszi: Kunos Gábor

 

 

...55 éve

1957. december 6-án tartotta első előadóülését a Magyar Földrajzi Társaság Hegymászó szakosztálya. A szakosztályt a II. világháború után a többi polgári turista szervezettel együtt feloszlatott Budapesti Egyetemi Turista Egyesület volt tagjai az MTSz Hegymászó Bizottságának megalakításával párhuzamosan hozták létre azzal a céllal, hogy a hegymászást népszerűsítsék. Ezt hazai sziklamászó és külföldi magashegyi nyílt túrákkal, rádióriportok és újságcikkek leadásával, de legfőképpen ismeretterjesztő előadások szervezésével végezték.

 

karlocai1.jpg

dr. Karlócai János

komarnicki_gyula-vagott.jpg

dr. Komarnicki Gyula

hefty_vagott.gif

Hefty Gyula Andor

 

 

Első vezetője dr. Karlócai János volt, aki ebbéli munkáját a Kaukázusban 1976. augusztus 5-én történt halálos balesetéig végezhette. Külföldi kapcsolatai révén jutott el hazánkba a szakmai hírek többsége, és személyes ismeretségeit latba vetve több híres hegymászó fogadta el magyarországi előadásra szóló meghívását.

 

Az első előadást dr. Komarnicki Gyula, a BETE egyik alapítója, a Magas-Tátra legjobb ismerője, hegymászó kalauzának több kiadást megért szerzője mi másról is tarthatta volna, mint a legkedvesebb hegységéről.

 


Az eseményt beárnyékolta egy szomorú hír, három nappal korábban, Budapesten meghalt Hefty Gyula Andor, a BETE egy másik alapítója, kiváló hegymászó, barlangász és síoktató, a Késmárki Kereskedelmi iskola történelem tanára, a Turistaság és Alpinizmus főmunkatársa. Nevét a Pál-völgyi-barlangban a Hefty-kürtő, a Magas-Tátrában a Hefty-szakadék őrzi a Fehér-tavi-csúcs déli falán.

 

 

029_nagykep_csaky_albin.jpg
...100 éve

1912. december 15-én halt meg Budapesten körösszegi és adorjáni gróf Csáky Albin, a Magyarországi Kárpátegyesület tiszteletbeli elnöke, valóságos belső titkos tanácsos, királyi tárnokmester, az Országgyűlés Főrendi házának elnöke, vallás- és közoktatásügyi miniszter, Szepes vármegye volt főispánja, Szarvas város képviselője.

 

MKE elnöksége alatt (1880-1892) élte fénykorát az egyesület és ekkor történt a legtöbb turisztikai fejlesztés a Magas-Tátrában, turistautak és menedékházak létesültek és újultak fel, Poprádon megnyílt az egyesület Kárpát Múzeuma.

 

Az egyesület közgyűlése 1892. augusztus 7-én a miniszteri elfoglaltságára hivatkozott lemondását elfogadva, érdemei elismeréséül örökös tiszteletbeli elnöknek választotta. Felesége, a szarvasi gróf Bolza Anna révén örökölték a Körös-parti Anna-ligetet, ahol 1908-ban kastélyt építettek. A park és az épület jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park központja.


 

 

Korábbi visszatekintéseinket megtaláljátok alábbiakban.

 

Cikkajánló
Miben segíthetünk?