EZ TÖRTÉNT...ÉVE - DECEMBER

História-rovatunk múltba tekintő, évfordulókat kutató sorozatának decemberi része...

 

2012. december 14.

História-rovatunk múltba tekintő, évfordulókat kutató sorozatának decemberi része...

 

A múlt jelesebb eseményeit számba veszi: Kunos Gábor

 

 

...55 éve

1957. december 6-án tartotta első előadóülését a Magyar Földrajzi Társaság Hegymászó szakosztálya. A szakosztályt a II. világháború után a többi polgári turista szervezettel együtt feloszlatott Budapesti Egyetemi Turista Egyesület volt tagjai az MTSz Hegymászó Bizottságának megalakításával párhuzamosan hozták létre azzal a céllal, hogy a hegymászást népszerűsítsék. Ezt hazai sziklamászó és külföldi magashegyi nyílt túrákkal, rádióriportok és újságcikkek leadásával, de legfőképpen ismeretterjesztő előadások szervezésével végezték.

 

dr. Karlócai János

dr. Komarnicki Gyula

Hefty Gyula Andor

 

 

Első vezetője dr. Karlócai János volt, aki ebbéli munkáját a Kaukázusban 1976. augusztus 5-én történt halálos balesetéig végezhette. Külföldi kapcsolatai révén jutott el hazánkba a szakmai hírek többsége, és személyes ismeretségeit latba vetve több híres hegymászó fogadta el magyarországi előadásra szóló meghívását.

 

Az első előadást dr. Komarnicki Gyula, a BETE egyik alapítója, a Magas-Tátra legjobb ismerője, hegymászó kalauzának több kiadást megért szerzője mi másról is tarthatta volna, mint a legkedvesebb hegységéről.

 


Az eseményt beárnyékolta egy szomorú hír, három nappal korábban, Budapesten meghalt Hefty Gyula Andor, a BETE egy másik alapítója, kiváló hegymászó, barlangász és síoktató, a Késmárki Kereskedelmi iskola történelem tanára, a Turistaság és Alpinizmus főmunkatársa. Nevét a Pál-völgyi-barlangban a Hefty-kürtő, a Magas-Tátrában a Hefty-szakadék őrzi a Fehér-tavi-csúcs déli falán.

 

 

...100 éve

1912. december 15-én halt meg Budapesten körösszegi és adorjáni gróf Csáky Albin, a Magyarországi Kárpátegyesület tiszteletbeli elnöke, valóságos belső titkos tanácsos, királyi tárnokmester, az Országgyűlés Főrendi házának elnöke, vallás- és közoktatásügyi miniszter, Szepes vármegye volt főispánja, Szarvas város képviselője.

 

MKE elnöksége alatt (1880-1892) élte fénykorát az egyesület és ekkor történt a legtöbb turisztikai fejlesztés a Magas-Tátrában, turistautak és menedékházak létesültek és újultak fel, Poprádon megnyílt az egyesület Kárpát Múzeuma.

 

Az egyesület közgyűlése 1892. augusztus 7-én a miniszteri elfoglaltságára hivatkozott lemondását elfogadva, érdemei elismeréséül örökös tiszteletbeli elnöknek választotta. Felesége, a szarvasi gróf Bolza Anna révén örökölték a Körös-parti Anna-ligetet, ahol 1908-ban kastélyt építettek. A park és az épület jelenleg a Körös-Maros Nemzeti Park központja.


 

 

Korábbi visszatekintéseinket megtaláljátok alábbiakban.

 

Cikkajánló