Ezekkel a programokkal várnak a Nemzeti Parkok Hetén

Május 28-tól június 3-ig változatos, ingyenes és kedvezményes programokat tartanak a nemzeti parkokban azoknak, akik legjobban a természetben szeretnek kikapcsolódni.

Szerző:
magyarnemzetiparkok.hu
Fotó:
wikipedia
Fertő Hansági Nemzeti Park
Bükki Nemzeti Park
facebook.com / Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
kolon-to.com /Diós Kristóf
hnp.hu
Duna-Ipoly Nemzeti Park
anpi.hu
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
2018. május 29.

Május 28-tól június 3-ig változatos, ingyenes és kedvezményes programokat tartanak a nemzeti parkokban azoknak, akik legjobban a természetben szeretnek kikapcsolódni.

Ebben az évben rendezik meg tizenkettedik alkalommal a Magyar Nemzeti Parkok Hetét, melynek keretein belül valamennyi nemzeti park túrákkal és családi programokkal készül. Most ezek közül szemezgettünk. A részletes programot és az elérhetőségeket ide kattintva találod. Ne felejtsd el, hogy a legtöbbször előzetes bejelentkezés is szükséges.

 

Aggteleki Nemzeti Park

 

A Baradla-barlangban olyan világgal ismerkedhetünk meg, amelyet már az őskor embere felfedezett magának - hirdetik a rövid, 1 kilométeres túrát. Ha kíváncsi vagy a barlangi képződmények és emlékek sokaságára, ezen a héten naponta több alkalommal is indulnak vezetett séták az aggteleki jegypénztártól.

 


Emellett hosszabb, 2300 méteren vezető túrát is szerveznek 10.00-tól 16.00-ig kétóránként, ez a vörös-tói bejárattól indul, és a jósvafőinél végződik. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve álló cseppkövek között halad az út, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót.

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

Május 29-én nyílt nap lesz a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen, ahol változatos kőzetekkel és a Balaton-felvidéki bazaltbányászat történetével lehet megismerkedni, a gyerekeket pedig terepi társasjáték és kirakók várják. Előzetes bejelentkezés szükséges. 

 

 

Május 30-án a kápolnapusztai bivalyrezervátumot, 31-én pedig a Salföldi Majort lehet kedvezményesen meglátogatni. Ez utóbbinál hétvégén a magyar pásztorkutyákkal ismerkedhet a nagyérdemű: lesz kiállítás, terelőverseny és lovas program is.

 

 

Fenékpusztán a madárbarátokat várják június 2-án, a kis-balatoni kócsagok megmentőjeként ismert Vönöczky Schenk Jakab születésnapján. A résztvevők a Diás-szigetre kirándulnak, a program fókuszában a madártan és a természetvédelem áll majd, később pedig madárgyűrűzést is tartanak.

 

Bükki Nemzeti Park

 

Szombaton irány a Kékestető, ahonnan szakvezetett túra és panorámavadászat indul a festői bükkösökben, végig a Mátra gerincén. A részvétel ingyenes.

 

 

Egy különleges program: június 3-án ingyenesen juthatsz be a fokozottan védett, kizárólag engedéllyel látogatható bükki Őserdőbe, ahol több mint kétszáz éve nem folyik gazdálkodás. A túra útvonala: Bánya-hegy - Három kő - Őserdő - Toldi kapu - Imó-kői-forrás - Tamás-kútja.

 

Duna-Dráva Nemzeti Park

 

Május 29-én egész napos növényünnepet tart a kora nyári pompájában tündöklő pécsi Pintér-kert Arborétum. A parkot be lehet járni egyénileg, de meghatározott időpontokban szakvezetést is biztosítanak.

 


A nemzeti park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közösen szervez túrát június 2-án. Az 5-6 kilométeres kirándulás során, amely Szederkénytől indul, a résztvevők a veszélyeztetett madárfajokról és élőhelyükről kaphatnak képet, és a vörösvércse-költőládákat is megnézhetik.

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park

 

A Sas-hegyi Látogatóközponttól ezen a héten mindennap indulnak rövid tanösvénytúrák, amelyeken a nemzeti park tevékenységébe is bepillantást lehet nyerni. A vezetett program délelőtt 10-től este 6-ig óránként kezdődik.

 


Rendhagyónak is mondható kikapcsolódásban lehet részed, ha június 2-án vállalkozol a börzsönyi patakok átvizsgálására. Megismerheted a laposférgeket, a kérészeket, a rákokat, a halakat, és kipróbálhatod a nemzeti park új, mobil vízvizsgáló laborját. Gumicsizmát ne felejts el vinni!

 


Ha érdekel, honnan kapta a nevét a haragos sikló, miért a pannongyík a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület címerállata, és hogy milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen, ne hagyd ki június 2-án a Sas-hegy Látogatóközponttól induló tematikus túráját.

 

Fertő-Hanság Nemzeti Park

 

Egyedi fejlesztésű, napenergiával működő hajóval indulhatsz útnak a Fertő nádas csatornáinak és nyílt vízi élővilágának felfedezésére. Mivel a motor elég halk, a vízi madarakat is könnyebb megfigyelni, például a récéket, a cséreket és a sirályokat. A programra május 28-án, 29-én és június 1-jén kerül sor.

 


A nemzeti park egy másik érdekes programmal is készül. Június 1-jén, ha az ég is úgy akarja, azaz tiszta időben ingyenes távcsöves csillagászati bemutatót tartanak a Borsodi-dűlőben álló madármegfigyelő torony parkolójánál.

 

Hortobágyi Nemzeti Park

 

Június 1-jén szakvezetővel járhatjuk be a cégénydányádi kastélyparkot. A majdnem 16 hektáros angol tájképi kert érdekességeit és történetét, illetve a legjellemzőbb növény- és állatfajokat is megismerhetjük. Az angolparkban többek között tulipán-, liliom- és páfrányfa, vérbükk, vörös tölgy, szelídgesztenye található, kora tavasszal pedig itt virágzik az országban legnagyobb számban a téltemető.

 


A Hortobágyon még szafarizni is lehet. Május 29-től június 3-ig kedvezményesen vehetsz részt a túrán, melyen terepjáróval a vadlovak és őstulkok közé lehet menni. A vadasparkot egyébként is érdemes meglátogatni, ha vadmacskát, rókát, sakált vagy éppen farkast és keselyűt szeretnél látni.
Június 2-án pedig a telihold fénye mellett is körbenézhetsz a parkban.

 

Kiskunsági Nemzeti Park

 

A Kiskunsági Nemzeti Park többek között egy kétnapos, sátrazós Kolon-tavi programra invitál a hétvégén. A láprétek és láperdők megismerése mellett a résztvevők a Bikatorok tanösvényt is bejárják.

 


A gyerekek május 30-án társasjátékozás közben ismerhetnek meg számos, hazánkban élő védett növény- és állatfajt a kecskeméti Természet Házában. Ugyanitt május 31-én a hazai madárfajokról tartanak előadást, ezután pedig madárszínezés és -rajzolás következik.

 

Körös-Maros Nemzeti Park

 

A nemzeti park vörös vércséinek bemutató gyűrűzésén lehet részt venni szombaton, ami azért lehet érdekes, mert a terület máskor nem látogatható. Ha szeretnél többet megtudni erről a fajról, és segíteni nevet adni a gyűrűzött egyedeknek, irány a Kopáncs-puszta.

 


Ha szívesen részt vennél egy vezetett túrán a Körös-holtág természeti értékekben leggazdagabb területén, amely sok helyen háborítatlan szakaszokon halad, nincs más dolgod, mint június 2-án ellátogatni a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkba, Szarvasra, ahonnan a 9,5 kilométeres kirándulás indul.

 


Június 3-án egy másik változatos túrán is részt vehetsz a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából. Lehet kalandozni mocsárciprusok között, megnézheted a Bolza-kastélyt és a Vízi Színházat, illetve a Történelmi Magyarország Mértani Középpontja Emlékhelyet is. A táv 8 kilométer.

 

Őrségi Nemzeti Park

 

Az eurázsiai vadlovakat és európai bölényeket nézheted meg az Őrségi Népi Műemlékegyüttestől indulva, egy nagyjából két kilométeres séta keretében május 29-én és 31-én. A program ingyenes.

 


Június 3-án 32 km-es kerékpártúrán vehetsz részt, amely az Őrség legszebb helyszíneit érinti: Őriszentpéterről indul, ezután Szalafő és Farkasfa következik, a végállomás pedig a Hársas-tó. Arról se feledkezz meg, hogy pénteken és szombaton tartják a Lepkenapokat, melyen előadásokkal, terepi programokkal, lepkevadászattal és lepkefutammal várják az érdeklődőket.

 

Cikkajánló