Ha szereted a madarakat, akkor ez egy kötelező olvasmány

A most megjelent könyv kézzel készült illusztrációi egytől egyig műalkotások, és szerényen csak Madárkalauz a címe, pedig jóval több annál.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nógrádi Attila
2022. október 18.

A most megjelent könyv kézzel készült illusztrációi egytől egyig műalkotások, és szerényen csak Madárkalauz a címe, pedig jóval több annál.

Stílszerűen Tatán, azon belüli is az Öreg-tó partján, a híres platánfa árnyékában mutatták be a Madárkalauz című kiadványt, amelynek borítóján pont a bemutató helyszíne látható. A cím bár beszédes, de meglehetősen szerény, ugyanis ez a könyv több annál, hogy különböző madárfajokat – több mint 250-et - mutat be felsorolásszerűen.

A kiadvány elsősorban Tatára, és környékére fókuszál, ennek köszönhetően részletesen bemutatja a vizes élőhelyek kialakulásának történetét, a város területén található védett területeket, sőt még a legjobb madármegfigyelő helyeket is megosztják velünk a szerzők GPS koordinátákkal, tippekkel és rengeteg hasznos tanáccsal.

A tatai bemutatón megtudtuk, hogy a kalauz ötlete már több mint tíz éve megszületett, de csak idén válhatott valóra, mikor is a kezdeményezést felkarolta a Platán nevű étterem és szálláshely. A szöveges részeket Csonka Péter írta, aki meglehetősen hiteles szakembernek számít, ha madarakról és Tatáról van szó, az ő nevéhez köthető ugyanis Tatai Vadlúd Sokadalom, de mindemellett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecse Tájegységének osztályvezetője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi vezetője, és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület alapítója.

A természetjárás, a madármegfigyelés nemcsak közösségteremtő erővel bír, de tudományosan bizonyított tény, hogy jótékony hatással van az egészségünkre, lelkünk és szellemünk kiegyensúlyozott működésére, ezért is fontos, hogy a természet szeretetét gyerekeinknek is átadjuk, magunkban megtartsuk.

– mondta a bemutatón Csonka Péter, aki azt is tanácsolta, hogy a kalauzt nyitott szemmel és füllel érdemes használni, mert csak így tudjuk megtapasztalni azt a csodát, amit a természet nyújthat számunkra.

A Madárkalauz érdekessége, hogy az illusztrációk kézzel készültek, amit egy Búvár zsebkönyveken felnőtt generáció tud csak igazán értékelni, annál is inkább, mert a képek műalkotásoknak is elmehetnek. Olyannyira, hogy az eredeti festményekből november közepéig kiállítást is rendeztek a tatai Esterházy-kastélyban. Kókay Szabolcs illusztrációi azért is figyelemre méltóak, mert a madarak és környezetük olyan apró részleteit – mozdulatait, színeit és fényeit –, is megmutatják, amelyeket a fényképek nem tudnak visszaadni.

Aki szeretne egy eredeti festmény, annak egy hónapja van, hogy licitáljon a Platán weboldálán Kókay Szabolcs két alkotására. A befolyt összeget a Tatai Mecénás Közalapítványnak és a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezőinek ajánlják fel, akik ingyenes túravezetést is tartanak a tatai tó körül.

A Madárkalauz című könyvet a Platánban és az Esterházy-kastély shopjában lehet megvásárolni 5500 Ft-ért.

A könyv készítői

Csonka Péter madár- és természetvédelmi szakember, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) tájegységvezetője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei szervezetének elnöke. 1999 óta foglalkozik madárfotózással, és nevéhez fűződik a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és a Tatai Vadlúd Sokadalom elindítása. Munkásságáért 2017-ben Magyar Ezüst Érdemkereszttel, míg 2022-ben Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatával tüntették ki.


Kókay Szabolcs az egyik legjelentősebb hazai természetfestő és illusztrátor, autodidakta művész. Számos alkalommal szerepelt a Society of Wildlife Artists londoni kiállításán, valamint az amerikai Leigh Yawkey Woodson Art Museum „Birds in Art” kiállításán, munkáit több alkalommal díjazták az angol British Birds, Birdwatch Artist of the Year és a spanyol Sociedad Gaditana De Historia Natural illusztrátori versenyeken. Számos angol nyelvű szakkönyv illusztrátora.

Vadludak fővárosa

Tata nemcsak történelmi, de természeti értékei miatt is különleges turisztikai desztináció: szeptember végétől március közepéig Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkező vadludak veszik birtokukba az Öreg-tavat és környékét, már csak a lenyűgöző látvány miatt is érdemes ilyenkor felkeresni a „vizek városát”, de ha több időt szánunk a környék felfedezésére, akkor több mint kettőszázféle madárfajjal találkozhatunk errefelé.




Cikkajánló