Háromnapos természetfilm-maraton Gödöllőn

Gödöllő május 14-17. között első alkalommal rendezi meg hazánkban a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált. Mi ott leszünk. Te se maradj otthon!

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Szatmári Zoltán
VinceB
Shutterstock
2015. április 29.

Gödöllő május 14-17. között első alkalommal rendezi meg hazánkban a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált. Mi ott leszünk. Te se maradj otthon!

A jeles eseményre érdemes lesz kilátogatni kicsiknek s nagyoknak egyaránt, hisz a csodálatos természetfilmeken kívül számos színes program is várja az érdeklődőket. A program rendkívül színvonalasnak ígérkezik, hisz 42 országából 424 érvényes nevezés érkezett a pályázati kiírásra.
A Fesztivál mottója a „Természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás, élhető vidék”. Ezen gondolatok és értékek köré rendezve kívánják a szervezők megvalósítani a Fesztivál céljait, amelyek között szerepel a fiatalok elérése és megszólítás, csakúgy, mint a környezettudatosságra nevelés, valamint a kárpát-medencei térség magyar nyelvű alkotóműhelyeinek segítése, kapcsolataik erősítése.
A Fesztivál pénteki napja Diáknap lesz, amikor előzetes regisztrációs alapján a környékbeli általános és középiskolás csoportokat várják a szervezők. Szombaton és vasárnap a családok számára lesznek tartalmas és színvonalas kísérőrendezvények.

A Természetfilm fesztivál programjai 7 helyszínen zajlanak:

Ezek között szerepel a Gödöllői Királyi Kastély Lovarda, amely a vetítések fő helyszíne és az „Ember és természet” című fotókiállítás tere. A Királyi Kastély Díszudvarán szombaton és vasárnap Kézműves termékek vásárlására is lesz lehetőség.
A Művészetek Házában a Vadászat, halászat/horgászat szekció kerül bemutatásra vadászati festmény és csontszobor kiállítással egybekötve, a filmszínház pedig a 3D vetítéseknek ad otthont. A Városi Könyvtárban a Fesztiválra nevezett és zsűrizett filmeket szekciók szerinti bontásban láthatja a közönség. Az Alsópark pedig természet és környezetvédelem témájában szórakoztató családi programoknak ad otthont.
A teljesség igénye nélkül, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportja a Fesztiválhoz csatlakozva rendezi meg idén a Madarak és Fák Napi rendezvényét, a WWF bemutatja a Zöld Generáció programját, a Magyar Természetjáró Szövetség pedig a Kéktúra népszerűsítésével lesz jelen a rendezvényen.
A Fesztivál közönsége lehetőséget kap a zöld energiák megismerésére, a gyerekek játékos formában gyarapíthatják ismereteiket a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás és a tudatos vásárlás témájában, a cserkésztáborban pedig bepillantást nyernek a cserkész élet mindennapjaiba. A Fesztiválra látogatók megismerhetik és megkóstolhatják a nemzeti parki termékeket, és találkozhatnak a Pilisi Parkerdő - Budakeszi Vadaspark állataival stb.

 

A fesztivál első díja

 

 

 

A Gödöllői kastély


A város főterén péntek és szombat este szabadtéri vetítések és könnyűzenei koncertek szórakoztatják a közönséget, az Erzsébet Királyné Étterem pedig a zártkörű szakmai rendezvényeknek ad otthont.

A rendezvény szervezésében oroszlánrészt vállal a CARPLOVE International Nonprofit Kft., Gödöllő Város, a Haszonállat-génmegőrzési Központ, Gödöllő és a Magyar Tudományos Filmegyesület.

A Természetfilm Fesztivál szekciói:
• természetfilm
• vadászat, halászat/horgászat
• dokumentumfilm: természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás, természeti értékeink, természet, mint turisztikai desztináció, tudomány és természet, vidéki élet, fenntartható gazdálkodás, természetvédelem
• etűd
• kisjátékfilm
• animáció
A Fesztivál gáláján, május 17-én délután, ünnepélyes keretek között kerül sor a Fesztivál díjainak átadására.


 

Cikkajánló