Hatalmas, színpompás ködök április legszebb asztrofotóján

Nemcsak színpompás, hanem nagy kiterjedésű is, így akár egy kisebb teleobjektívvel is lencsevégre kapható ez a gyönyörű, színes ködösség galaxisunk belső régiójában. Tudj meg még többet cikkünkből e gyönyörű mélyég-objektumról és a róla készült asztrofotóról!

Szerző:
TM
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
Fotó:
Klamerius Adrien
2020. május 14.

Nemcsak színpompás, hanem nagy kiterjedésű is, így akár egy kisebb teleobjektívvel is lencsevégre kapható ez a gyönyörű, színes ködösség galaxisunk belső régiójában. Tudj meg még többet cikkünkből e gyönyörű mélyég-objektumról és a róla készült asztrofotóról!

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete április hónapban egy hölgy fotóját választotta ki a legjobbnak, így ezúttal Klamerius Adrien örülhetett a Hónap képe címnek. Kicsit meg is lepődtünk, mert úgy gondoltuk, nem nagyon fogunk női szereplővel találkozni, hiszen az asztrofotózás egy kifejezetten komoly technikai felkészültséget kívánó tevékenység, hobbi, amely inkább a férfiak területe. Korábban beszélgettünk erről Francsics Lászlóval, az egyesület elnökével, és elmondta, hogy valóban elég nagy a férfiuralom ezen a területen, de szerencsére akad azért néhány nagyon ügyes hölgy fotós is, akik nem ijednek meg a technikai kihívásoktól.

De most ismerjük meg e gyönyörű kép történetét és a rajta látható színpompás mélyég-objektumot!

A mélyég-objektumok a Naprendszeren túli csillagokból vagy csillagködökből, vagy azok együtteséből álló jelenségek. A mélyég-objektumok sok esetben a galaxisunkban, a Tejútban megfigyelhető színpompás ködösségek, sziporkázó csillaghalmazok, de az amatőr csillagászok a mélyég-objektumok közé sorolják a Tejúton túli extragalaxisokat is.

A Rho Ophiuchi & Antares Régió bár Magyarországról is megfigyelhető, ahhoz, hogy ilyen szép fotó készülhessen róla, a déli féltekére kell utazni. Adrien egy 2018-as namíbiai út során örökítette meg ezt a csodaszép látványt.

„Ezt a színes és mozgalmas területet, amely galaxisunk belső régiójában található, már nagyon régóta szerettem volna megörökíteni. Néhány évvel ezelőtt volt már egy előzetes próbálkozásom Horvátországból, de még ott is érezhető volt, hogy ez az égterület, annak ellenére, hogy látszik a Föld északi féltekéjéről is, érdemes inkább a déli égboltról gyűjteni a fotonjait.”

Az összetett csillagközi táj

A Rho Ophiuchi Köd Komplexumban szinte minden izgalmas mélyégi jelenség megtalálható: gömbhalmaz, reflexiós, emissziós és sötétködök, együttesen egy szinte páratlanul színdús területet alkotva. Külön érdekesség, hogy egy vörös szuperóriás sárga, fiatal kék csillagok pedig kék fénnyel világítják meg a környező molekulafelhő-komplexumokat.

Nemcsak a valóságban nagy, hanem az égbolton nézve is

A Rho Ophiuchi csillag körüli színes ködösség nemcsak látványos, de nagy kiterjedésű is, ezáltal nemcsak távcsővel, de kisebb teleobjektívvel is lencsevégre kapható. Bár szabad szemmel nem látható, de elméleti látszó átmérője 10 teleholdénak felel meg, azaz óriási. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, hogy ha ekkora, miért nem látszik szabad szemmel? Nagysága ellenére felületi fényessége alacsony, de nem annyira, hogy érzékeny, korszerű digitális fényképezőgépekkel, jó minőségű, fényerős lencsékkel ne lehessen szemkápráztató felvételt készíteni róla.

Nagy kiterjedése miatt távcsővel csak több panelben fotózva fért volna bele a látómezőmbe, így ez volt az egyik a két olyan objektum közül, amelyet az észlelőtervem szerint teleobjektívvel akartam elcsípni. Bár ennek sajnos meg volt az a hátránya, hogy a sűrű csillagtengerrel többet kellett harcolni a feldolgozás során.

A Rho Ophiuchi csillagok körüli színpompás ködök sokak számára az egyik legizgalmasabb régió a déli féltekén, igazán jó minőségű megörökítése azonban csak keveseknek adatik meg, de Adriennek sikerült. Gratulálunk!

Cikkajánló