Hazatért az első fekete gólya

Fajtársai többnyire március közepén érkeznek, így Tóbiásé, a keselyűsi fekete gólyáé az első hely. A fészek életét online is nyomon lehet követni.

Szerző:
Gemenc Zrt./hirado.hu
Fotó:
Gemenc Zrt.
2017. február 27.

Fajtársai többnyire március közepén érkeznek, így Tóbiásé, a keselyűsi fekete gólyáé az első hely. A fészek életét online is nyomon lehet követni.

A madár február 26-án, reggel 9 előtt néhány perccel landolt a fészkében. Még fiókaként, 1999-ben Bogyiszlón kapta gyűrűzték meg, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén szokta eltölteni. A madár legkorábban 2014-ben, február 24-én érkezett meg Gemencbe, tavaly március 2-án tűnt fel. 2013 óta Tóbiás és párja életébe webkamerán keresztül is bepillantást lehet nyerni. 

 


A másik jeladós fekete gólya, Zoltán, február 21-én még a Nílus völgyében volt, azóta nem küldött adatot a jeladó.


A faj tipikus fészkelőhelyei a tölgy-kőris-szil-ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Főként apró halakkal, békákkal, rovarokkal táplálkoznak. Az első fiókák május elején bújnak ki a tojásból. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de rendszerint augusztus 10. körül zajlik. Ezt követően a fiatal egyedek néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

 


Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemenci-erdőben. A Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt a feketególya-pár webkamerával dokumentált megfigyelése.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ismét fészkel a feketególya-pár a Pilisben

Időtálló fészekkel várják a fekete gólyákat a Pilisben

Itt az első fekete gólya

Jenő, a gólya, Horvátországból jelentkezett

Cikkajánló