Hétvégén megnyitja kapuit a bajnai Sándor–Metternich-kastély

A hazai klasszicista építészet kiemelkedő emléke, az Ördöglovasként ismert Sándor Móric egykori kastélya 2016-ban még szomorú állapotban várta sorsa jobbra fordulását. Felújítását az utolsó pillanatban kezdték meg. Három évig épült-szépült, és hétvégétől várja a látogatókat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
NÖF
Forrás:
bajnaikastely.hu
2021. december 9.

A hazai klasszicista építészet kiemelkedő emléke, az Ördöglovasként ismert Sándor Móric egykori kastélya 2016-ban még szomorú állapotban várta sorsa jobbra fordulását. Felújítását az utolsó pillanatban kezdték meg. Három évig épült-szépült, és hétvégétől várja a látogatókat.

A Gerecse keleti lábánál fekvő Bajna település közepén emelkedik a hófehér falú, hatalmas és gyönyörű kastély. A mai épület helyén már a 15. század végén, a 16. század elején állt egy nemesi udvarház. A bajnai birtokot 1696-ban vásárolta meg Sándor Menyhért, aki Esztergom vármegye alispánja volt. A földesúr 1720 táján kastélyt építtetett a birtokra. Sándor Móric, az Ördöglovas 1823-ban édesapja, Sándor Vince császári és királyi kamarás halálakor örökölte meg az uradalmat.

Ő építtette át klasszicista stílusba a kastélyt, a terveiket Hild József készítette el. A klasszicista átépítéssel egyidőben a kastély belső díszítése is megújult. Ennek levezénylésére a milánói Scala díszlettervezőjét kérte fel a gróf, akivel 1833-as itáliai útján találkozott. Ebben az időszakban a park is átalakult, az egykori vadászparkból angolpark lett, benne kazánfűtéses, egzotikus növényekkel teleültetett pálmaházzal. A gróf világhírű lovai fűthető istállót kaptak.

Az Ördöglovas

Sándor Móric a lovak nagy szerelmese volt, de lóra csak apja halála után ülhetett, aki nagyon szigorúan nevelte fiát. „Akinek tanulni kell a lovaglást, az soha nem fogja megtanulni.” Ezt mondta állítólag Sándor Móric, és ő nem is tanulta, ösztönös tehetség volt, és vakmerő lovassá vált. „Ez nem ember, ez egy ördög” – mondták róla Angliában, ahol betört egy különösen vad lovat, és több világcsúcsot is felállított akadályugrásban. Híressé vagy inkább hírhedté vált hajmeresztő lovasbravúrjairól, állítólag egyik kedvelt lovaglóhelye volt a budai várba vezető lépcső.

1835-ben feleségül vette Metternich osztrák kancellár lányát, Leontine hercegnőt. Két gyermekük született, Leó és Paulina, de a kisfiú hétéves korában váratlanul meghalt.

A lovak jelentették a gróf életét, és a vesztét is azok okozták. 1850-ben Linzben, egy ugratás közben kiesett a kocsijából, és fejét egy vasrácsnak ütötte. Pár nap múlva egy bécsi kaszinóban önkívületi állapotba került, és tört-zúzott. Egy prágai elmegyógyintézetbe vitték, és már soha nem lett újra önmaga. Élete végéig a birtokán élt, utolsó éveit pedig a döblingi elmegyógyintézetben töltötte. 1878. február 23-án halt meg.

A II. világháború a kastély teljes lepusztulását hozta. Először tábori kórház lett belőle, majd szükséglakások kaptak helyet falai között. A szocializmusban a helyi termelőszövetkezet irodája volt itt, később pedig gépállomás. 2016-ra a kastély már csak egy omladozó, életveszélyes állapotú épület lett. A kastély felújítása 2018-ban kezdődött, és 2021-ben végre megnyithatja kapuit a hazai viszonylatban is ritka klasszicista remekmű.

„Az Ördöglovas kastélya” című állandó kiállítást bejárva megismerhetjük a kastély múltját, láthatjuk többek között a kastély feltárt barokk falfestményeit. A kiállítás bemutatja Sándor Móricot és lányát Metternich-Sándor Paulinát, akik mindketten koruk hírességeinek számítottak. Míg a gróf hajmeresztő lovasmutatványaival vált híressé, lánya korának igazi divatdiktátora volt, aki élénk társadalmi életet élt.

A kiállításon egyébként gondoltak a kisgyerekes családokra is, külön gyerekútvonalat alakítottak ki, a belépőjegy mellé ingyenes feladatlap jár, és számos interaktív eszköz is készült a legkisebbek számára.

A kastély március 31-ig hétfő kivételével minden nap 9-től 17 óráig, április 1-től október 31-ig 10-től 18 óráig várja a látogatókat.

További információk: ITT



Cikkajánló