Indul a feketególya-valóságshow

Február 18-tól ismét közvetítik a gemenci feketególya-fészek mindennapjait.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. február 17.

Február 18-tól ismét közvetítik a gemenci feketególya-fészek mindennapjait.

Immár 8. éve követhetjük nyomon a fokozottan védett madarak életét a Gemenc Zrt. webkameráján keresztül. 7 évig Sára és Tóbiás, illetve a fiókáik életét követhettük nyomon (17 kisgólyát neveltek fel), tavaly azonban egy új, gyűrűtlen pár vette birtokba a fészket.

Ahogy az Ökoturisztikai Központ Gemenc Facebook-oldalon írják, számíthatunk rá, hogy napokon belül megérkezhetnek a gólyák Afrikából a bekamerázott fészekbe. A Gemenc Zrt. (a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével) azért indította el 2013-ban az élő közvetítést, hogy ne csak a szakemberek és a tudósok, hanem bárki megfigyelhesse és megismerhesse a fekete gólyákat.

A megfigyelés a be nem avatkozás elvére épül. Aki az eddigiek során nyomon követte a fészek életét, az sok szomorú eseménynek lehetett már szemtanúja, tavaly például a vihar miatt elpusztultak a fiókák. A posztban most finoman próbálják megértetni a nagyközönséggel, hogy miért nem jó ötlet beleszólni a természet rendjébe.

Érthető módon ez a belső feszültség sok embert arra késztet, hogy azonnali mentőakció során nyújtson segítséget a fokozottan védett madaraknak. Érzelmeink ezt diktálják, azonban be kell látni, hogy ezzel nagy kárt okoznánk a gólyáknak, hiszen a háborítatlanságot igénylő fekete gólyák számára már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet, magukra hagyva a fiókákat is

– magyarázzák. Jobb a szomorú eseményekre is felkészülni, az erdőgazdaság továbbra is folyamatosan biztosítja a háborítatlanságot.

Forrás: Ökoturisztikai Központ Gemenc

Cikkajánló