Kerüld el a mérgezést - Itt a gombaszezon

Az esős és felmelegedő időnek köszönhetően egyre nagyobb tömegben jelennek meg az erdőben a gombák, fogadd meg a Pilisi Parkerdő Zrt. tanácsait a felelősségteljes gombaszedéssel kapcsolatban.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
TM
Fotó:
Shutterstock
2015. május 30.

Az esős és felmelegedő időnek köszönhetően egyre nagyobb tömegben jelennek meg az erdőben a gombák, fogadd meg a Pilisi Parkerdő Zrt. tanácsait a felelősségteljes gombaszedéssel kapcsolatban.

A sokak által kedvelt erdei gombák gyűjtését csak olyanoknak ajánljuk, akik megfelelő gombaismerettel rendelkeznek, a tájékozatlan gombaszedés ugyanis emberre, védett gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyes.

 

Rókagomba


Fontos, hogy csak olyan gombát szedj le, amit ismersz (hiszen vannak védett és mérgező gombafajok is), illetve hogy a leszedett gombákat mindig vizsgáltasd be gombaszakértővel. A majd 2000 gombafaj közül csak néhány százzal találkoznak rendszeresen a természetjárók, 58 pedig védelem alá tartozik. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben leggyakoribb fajok az őzláb-, a róka-, a galamb-, a császár- és a tinóru gombák.

 


Őzlábgomba és császárgomba

 

Személyes felhasználásra - mint minden állami erdőterületen - a Pilisi Parkerdő Zrt. területén is fejenként napi 2 kg gombát szabadon lehet gyűjteni. Ha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt, a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét kell kérnie. (Amennyiben védett területen gyűjtesz, a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.) A gombagyűjtési hozzájárulást 2015. május 20-tól a Pilisi Parkerdő Zrt. egyes erdészeteinek területére lehet kérni. Az engedély egy idényre szól, de a kiadható engedélyek száma természet- és erdővédelmi okból korlátozott.
 

Itt még többet megtudhatsz az erdei gombafajok gyűjtéséről.

 

A környezettudatos gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt találod.

 

Figyelj arra, hogy a fokozottan védett természetvédelmi területen a turistautakról letérni tilos, a jégkárral érintett erdőkben pedig továbbra is veszélyes.

 

 

Cikkajánló