Középkori lovagok turnén

Országszerte több helyszínen kaphatsz ízelítőt az elkövetkező hónapokban a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok idei ünnepi programjából.

Szerző:
Clue PR/TM
Fotó:
Clue PR
2016. február 8.

Országszerte több helyszínen kaphatsz ízelítőt az elkövetkező hónapokban a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok idei ünnepi programjából.

A modern kori Visegrádi Együttműködés létrejöttének 25. évfordulója alkalmából ebben az évben különleges műsorral készül a nemzetközi történelmi fesztivál. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok heroldjai hat hónapos körút keretében - a lovagkori szokásnak megfelelően - hangos szóval hirdetik Visegrád legnagyobb nyári idegenforgalmi látványosságát.

 

Az emlékévhez kapcsolódó programsorozat részeként már a fesztivál központi elemét jelentő lovagi tornák kihirdetése is a középkori szokásoknak megfelelően történik: a lovagok és heroldok felkeresik az egyes tartományok és a környező országok legjelentősebb városait, és hangos szóval hirdetik az esemény helyét és időpontját.

 

 

A díszruhás lovagok a rendezvényt megelőző hat hónapban tíz magyar és nyolc külföldi várost keresnek fel, hogy bemutassák a középkori királyok udvarának lovagi szokásait és az idei palotajátékok programjait. A magyarországi helyszínek mellett Szerbiában, Szlovéniában és Németországban tartanak bemutatókat.

 

Európa egyik legnagyobb történelmi fesztiváljának védjegye, hogy a lovagi tornákat a 14. századi események eredeti helyszínén, a királyi palota lovagitorna-pályáján tekinthetik meg a látogatók.

 

A fesztivált idén július 8-tól 10-ig rendezik meg.

 

Az esemény hivatalos honlapja itt, Facebook-oldala pedig itt érhető el. 

 

 

Itt találkozhatsz a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok küldöttségével
2016. február 26-27. Kecskemét, Utazáskiállítás
2016. február 28. Budapest, Bálna, Idegenvezetők Világnapja
2016. március 3-6. Budapest, Hungexpo Utazáskiállítás
2016. március 18-20. Debrecen, Utazáskiállítás
2016. április 1-2. Miskolc, Utazáskiállítás
 
 

  

 

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokról
A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat első alkalommal 1985-ben rendezték meg; mára jelentős látogatottságú tömegrendezvénnyé nőtte ki magát, amely alkalmas arra, hogy nemzetközi szinten is ráirányítsa a figyelmet a magyar és egyben az európai kultúra legfontosabb történelmi helyszíneire. A fesztivál történetében fontos mérföldkő, hogy az egyik fő helyszínéül szolgáló történelmi műemlék, a visegrádi Királyi Palota 2009-ben megkapta az Európai Kulturális Örökség címet. A díj az európai történelemben kiemelkedő szerepet játszott épületek, emlékhelyek, kulturális javak európai dimenzióját kívánja előtérbe állítani. 2015-ben az Európai Unió legfontosabb kulturális és művészeti eseményeket összefogó intézményétől, az Európai Fesztivál Szövetségtől a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok megkapta a legjobb fesztiváloknak járó EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) minősítést. A rendezvényre Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából és Romániából érkeznek fellépők. A turisztikai célú felmérések szerint a fesztivál a második legismertebb Visegrádhoz kapcsolódó nevezetesség. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok szervezője a Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
 
 

Márciusi számunkban részletesebben is bemutatjuk Visegrádot és a visegrádi várat.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Száz féle múltidéző program a középkori játszótéren

Fel a Nagyvillám tetejére!

Átadták a Spartacus-ösvényt

Cikkajánló