Kulináris élménytúra Stájerországban

Ha Stájerországban járunk, a kirándulás mellett érdemes gasztronómiai körutat is tennünk. Meglátogathatjuk a 230 éves vidéki borozók egyikét, és kipróbálhatjuk a klasszikus és kiadós fatányéros uzsonnát.

Szerző:
Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal
Fotó:
Peter Pikous
Niederösterreich-Werbung/Rita Newman
2014. augusztus 11.

Ha Stájerországban járunk, a kirándulás mellett érdemes gasztronómiai körutat is tennünk. Meglátogathatjuk a 230 éves vidéki borozók egyikét, és kipróbálhatjuk a klasszikus és kiadós fatányéros uzsonnát.

Az úgynevezett „Buschenschank”, vagyis a vidéki borozó az egyik legkedveltebb formája annak, hogy Stájerország 8 borútján megpihenjünk, beszélgessünk, megízleljük a helyi különlegességeket, és energiával töltődjünk fel. A borászok azon joga, hogy saját készítésű borukat a saját házukban minden különösebb engedély nélkül értékesíthessék, egészen II. Jószef császár egy 1784-ben hozott rendeletéig nyúlik vissza. A határozat eredetileg arra vonatkozott, hogy a borász bemutathassa aktuális újborát a település lakóinak. 230 évvel később a vidéki borozók kínálatában már vegetáriánus és vegán uzsonnák is szerepelnek. Kortalanok ugyanakkor a fatányéros uzsonnák, az otthonos légkör és a környező szőlőskertekre nyíló csodás kilátás. Ausztria zöld szívében több mint 800 vidéki borozó várja vendégeit.

 


A Buschenschank-kínálat egyik legkedveltebb és legrégebbi ételkreációja a klasszikus fatányéros uzsonna. A név árulkodó: egy fadeszkán főtt és füstölt sonkavariációkat, sült oldalast vagy sertéssültet, füstölt kolbászt, sajtot, különböző krémeket, szalonnát, friss zöldségeket szolgálnak fel, és természetesen a reszelt torma sem hiányozhat. Az idő a Dél-stájer Borút mentén található borozókban sem állt meg - követik a legújabb táplálkozási trendeket és a 2014-es szezontól már vegán és vegetáriánus uzsonnát is kínálnak a Buschenschankok.

 

További információ: www.suedsteirischeweinstrasse.at

 

Graz, az „Ínyencfőváros hosszú asztala”: 2014. augusztus 16.

 

Grazban a kulináris rendezvénynaptár fénypontja egyértelműen az „Ínyencfőváros hosszú asztala”: egy csodálatos késő nyári este, egy díszesen megterített asztal a szabadban, egyedülálló kulináris élmények, és a tartomány legjobb borai, mindez a Schlossberg, az Óratorony és a Városháza lenyűgöző kulisszája előtt. Az elmúlt évben a grazi szakácsok és partneréttermek 700 vendéget szolgáltak ki.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Mágikus pillanatok Karintiában

Láss csodát Alsó-Ausztriában!

Kulináris híd lencséből, hegyi szénából

 

Cikkajánló