Túraajánlat

Láss csodát Alsó-Ausztriában!

Kedves folyami vidékek, dombos szőlőskertek, meredek hegyoldalak, romantikus gyümölcsöskertek és sűrű erdők - Alsó-Ausztriában különböző jellegű tájak váltják egymást. Ezért az itt eltöltött nyaralás garantáltan változatos és élményekben gazdag lesz.

Szerző:
ausztria.info
Fotó:
Rita Newmann
2014. június 16.

Kedves folyami vidékek, dombos szőlőskertek, meredek hegyoldalak, romantikus gyümölcsöskertek és sűrű erdők - Alsó-Ausztriában különböző jellegű tájak váltják egymást. Ezért az itt eltöltött nyaralás garantáltan változatos és élményekben gazdag lesz.

Értékes pillanatok az alsó-ausztriai Duna szakaszon
 

„A szép kék Dunánál“- már Johann Strauss világhírű Duna keringőjét is a nagy folyam inspirálta. Valószínű, hogy épp az Alsó-Ausztrián átfolyó 286 kilométernyi Duna szakasztól jött az ihlet - sokak szerint a folyónak ez a legszebb tájú, kulturálisan legsokoldalúbb és gasztronómiailag legváltozatosabb része.
A folyó Alsó-Ausztria nyugati része és a szlovák határ között olyan kultúrtörténetileg fontos tájak mellett halad el, mint a Nibelungengau és az UNESCO világörökség részét képező Wachau.
 

Ezután a Wagram lankás hegységei között és a nagy kiterjedésű tullni medencén folyik keresztül, hogy átlépve Bécs határát a Carnuntum-Marchfeld római kor vadromantikus tájain, antik és barokk kultúrmaradványok mellett hömpölyögjön tova. A Duna menti természet lélegzetelállító - és folyamatosan más és más arcát mutatja: néha ősi pompájában díszeleg, mint a Donau-Auen nemzeti parkban, néha viszont művészien impozáns, mint a kolostorok és a kastélyok parkjaiban vagy a meseszépen elrendezett kertkiállításon a tullni kertben.

 


 

Fotók: Weinstraße Niederösterreich/Rita Newman

 

Van azonban a kerteknek egy másik műfaja, ahol legszívesebben az ínyencek és a gasztronómiát kedvelők szeretnek időzni, hiszen a Duna menti szőlőskertekben a világ legjobb boraiból is terem néhány. Wachau és a Carnuntum közötti terület szőlőtermelő vidéke körül pazar gasztronómiai szcéna alakult. A nagyszerű vendéglátóegységek között megtalálhatóak a pincesorok borozói, az elegáns vidéki fogadók és extraklasszis csillagos éttermek. De vannak további gasztronómiai kincsek is a vidéken, amikért a turisták szívesen keresik a régiót. A kötelező specialitások közé tartozik a wachaui sárgabarack vagy a szintén wachaui laberl (zsemle), a marchfeldi spárga, továbbá a kevésbé ismert, de semmivel sem kevesebbet érő wachaui sáfrány, wagrami dió vagy a marchfeldi articsóka.Ahol víz van, ott halak is vannak... És természetesen a frissen fogott dunai hal, mint a fogas, csuka és ponty állandó szereplő a fogadók és éttermek étlapján.

 

 

Az artstetteni kastély
 

A Duna mentén nagyon jól lehet kerékpározni - például remek túraútvonal a folyó partján futó kerékpárút. A hömpölygő folyó és szőlőteraszok: kevés szebb hely létezik, amit érdemes lenne két keréken bejárni. És aki szívesen megnézi a tájat madártávlatból, annak azt ajánljuk, húzzon túrabakancsot, csatolja fel a hátizsákját és így induljon felfedező útra. A Wachau Welterbesteig 180 kilométer hosszú túraútvonala árnyékos erdőkön, tipikus szőlőskerteken keresztül vezet és a csodaszép dunai kilátás mellett lenyűgöző várromokra, kastélyokra, templomokra tekinthetünk le.
Aki nem a magaslatokról szeretne a tájban gyönyörködni, annak a hajókirándulásokat ajánljuk. Különös figyelmet érdemel a Wachaun keresztül tett hajókázás. A kényelmes dunai gőzösök mellett a kalandvágyók is vízre szállhatnak fából készült halászhajóval. A Duna-régiót tavasztól a (szüreti) őszig a legérdemesebb felkeresni.
 

Cikkajánló