Látványos fotók a hét eleji teljes holdfogyatkozásról

Január 21-én hajnalban országszerte több helyen látható volt a beharangozott, a média által vörös- és szuperholdként is emlegetett jelenség. Összeszedtük a szerintünk leglátványosabb fotókat a teljes holdfogyatkozásról. Íme. 

Szerző:
TM
Fotó:
Francsics László
Varga Norbert
Rafael Schmall
Mocsári Balázs
Péter Imre
Tiszavölgyi Dávid
Nagy Péter
2019. január 25.

Január 21-én hajnalban országszerte több helyen látható volt a beharangozott, a média által vörös- és szuperholdként is emlegetett jelenség. Összeszedtük a szerintünk leglátványosabb fotókat a teljes holdfogyatkozásról. Íme. 

Tiszta égbolt és kedvező időjárási feltételek mellett a szerencsések több mint egy órán át nézhették a hétfőn hajnalban bekövetkező csillagászati eseményt. A még szerencsésebbek pedig meg is örökítették.

 

A fotósok a korai kelés mellett a felhők és a ködös idő miatt aggódtak leginkább, ezért a rendkívül hideg hajnalon igyekeztek minél „tisztább” helyszínt találni az esemény megörökítésére. Az aggodalom nem volt alaptalan, volt olyan is, hogy a végső fotó három helyszínen készített képekből állt össze.

 

Elsőként Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesülete elnökének fotóját mutatjuk. László szerint a január 21-i, hétfői teljes holdfogyatkozás szépsége éppen a nehézségekben rejlett.

Képének címe: Holdfogyatkozás a pirkadati égbolton

„A totalitás, vagyis a teljesség időszaka Magyarországon a hajnali órákra esett, közvetlenül pirkadat előtt. Kora hajnalban hétfőn kelni nagy kihívás, de megérte az erőfeszítést, hiszen a teljesség utolsó pillanatai a megszokottól eltérően már a szürkületi kékülő égbolton látszódtak, számomra ettől vált izgalmassá ez az alkalom, ami nem mellesleg az utolsó holdfogyatkozás is volt ebben az évtizedben. A felvétel a szürkületi, kékes árnyalatú égbolt előtt mutatja a földárnyékban vöröslő holdkorongot.”

László még több fotóját ide kattintva nézheted meg

 

Varga Norbert: Teljes holdfogyatkozás a Káli-medence mélyén

„Éjjel megébredtem és elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha...? Mi lenne, ha ezt a nagyon várt holdfogyatkozást az általam sokat fotózott vadkörtefánál ejteném meg? De megint korán kelni. Vagy le se feküdjek már? Kis pihenés után elindultam. Ezt sikerült összehozni. Az autó kijelzője szerint -10 °C volt.”

Norbert további képeit itt nézheted meg

 

 

Ez volt a holdfogyatkozás menete
A jelenség Budapestről nézve 21-én hajnal fél 4 körül indult, amikor a Föld külső árnyéka elkezdett rávetülni a Holdra. Majd fél 5 körül a Hold belépett a Föld árnyékának belső részébe. A teljes holdfogyatkozás 5.41-kor kezdődött, amikor a holdkorong nem sötétedett el teljesen, hanem színe vörösre változott a földi légkörön szóródó fény jóvoltából. A teljes holdfogyatkozás egy órával később, 6.43-kor ért véget.

 

Rafael Schmall: Elemek mozgása, somogyvámosi Pusztatorony

A kép helyszínéül szolgáló templomromot Rafael már múlt nyáron kinézte magának. Előző nap izgatottan figyelte az időjárási modelleket a köd és a felhők várható elhelyezkedése miatt. Szerencsére nem volt miért aggódnia, sikerült elkészíteni az elképzelt fotót. A képen nem alkalmazott maszkolást, és a fázisok hárompercenként készültek.

„Igazi elszánt, jó barátokat összeszedve fél 4-kor már a terepi -10 °C-ban találtuk magunkat, miközben a Hold kezdett belépni a Föld árnyékába. A holdfény csökkenését érezni lehetett. Kezdetben csak kb. 20 csillag volt látható az égen, majd végül, ahogy beköszöntött a teljesség, ez a szám több ezerre nőtt. Előbújt a keleten tündöklő Tejút a Vénusszal és a Jupiterrel. Azaz holdfényből hamar asztrosötétben találtuk magunkat, majd végül jött a szürkület és a hajnal. A cél egy olyan fotó megalkotása volt, ahol látszódik a csillagos égbolttal előállított blink, illetve a holdfogyatkozás menete.”

Rafael további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Mocsári Balázs: Teljes holdfogyatkozás és „vérhold” Demjén felett 

Balázs további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Péter Imre: Teljes holdfogyatkozás 2019, Görbe-halom

Péter is egy úgynevezett kompozit képet készített, amelyen a fogyatkozás egyes fázisait mutatja be. 

„Hajnali 3.45-kor indultam útnak. A helyszín már jóval előbb megfogalmazódott a fejemben, így már csak a derült éjszakában kellett bizakodni. Szerencsére szikrázóan tiszta ég fogadott a helyszínen. Maradandó élményben volt részünk, az egyszer biztos!”

Péter további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Tiszavölgyi Dávid: Holdfogyatkozás - pillanatképek 

„Hajnal 2-kor keltem, kinézve az ablakon sajnos beigazolódott a félelmem, tejköd volt. Az első képeket Monoron lőttem, de látszott, hogy át kell helyeződni. Ecser felé indultam, és Péterinél tudtam a sorozat nagy részét elkészíteni. Hamarosan itt is felhőzet és köd érkezett, így továbbálltam, az új cél Vecsés volt. A túra itt fejeződött be, a végeredmény a képen. Az autó szerint -13 fok volt, de megérte, felejthetetlen élményben volt részem.”

Dávid további képeit ide kattintva nézheted meg

 

Nagy Péter: Vonulás

Péter nem Magyarországon, hanem Hollandiában várta a hétfői különleges eseményt. Szerencsére neki csak a hajnali hideggel kellett megküzdenie, mivel aznap tiszta égbolt fogadta, és a köd sem nehezítette a fotózást.

Péter még több fotóját itt nézheted meg

 

Ha érdekel, mi is az a „szuperhold”, korábbi cikkünkből ide kattintva megtudhatod.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Készülj a teljes holdfogyatkozásra

Ilyen lesz a „szuperkékvérhold-fogyatkozás”

Elképesztően szép halojelenség Budapest fölött

Földiekkel játszó égi tünemények

 

Cikkajánló