Magyar fotósé a világ egyik legjobb asztrofotója

A héten adták át a világ legjobb asztrofotóinak járó díjakat Londonban, ahol több magyar fotográfust is díjaztak, többek között Szémár Ferencet, aki az egyik kategória győztese lett.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Szémár Ferenc
Francsics László
Feltóti Péter
Brad Goldpaint
Insight Astronomy Photographer of the Year
2018. október 26.

A héten adták át a világ legjobb asztrofotóinak járó díjakat Londonban, ahol több magyar fotográfust is díjaztak, többek között Szémár Ferencet, aki az egyik kategória győztese lett.

Az év asztrofotósa pályázatát, az Insight Investment Astronomy Photographer of the Year-t idén 10. alkalommal hirdette meg a Greenwichi Királyi Obszervatórium. A jubileumi alkalomhoz illő látványos díjátadót október 23-án tartották a National Maritime Museum-ban, amit elegáns fogadás követett.


A világ legnagyobb asztrofotós pályázatában idén nyolc fő- és két külön kategóriában lehetett nevezni. A több mint 4 000 beérkezett kép közül választották ki a legjobbakat, Az Égi tájképek (Skyskapes) kategóriát Szémár Ferenc Cirkumpoláris fotója nyerte.

 

Szémár Ferenc: Cirkumpoláris

 

Sajnos Ferenc a díjátadón nem tudott részt venni, de természetesen nagyon örül a díjnak. Pár éve foglalkozik csak ezzel a speciális fotótémával, és ez volt az első alkalom, hogy képet küldött be erre a pályázatra. Ferencet kérdeztük nyertes fotójáról és az asztrofotózásról.


Mesélnél nekünk a Cirkumpoláris fotódról? Mit látunk rajta, és mit kell tudni a készítés körülményiről?
A nyertes képet Galyatetőről készítettem idén februárban, amikor a Kárpát-medencét vastag köd borította, de a magas mátrai hegycsúcsok a köd fölé emelkedtek, és a csillagok is jól láthatóak voltak. A felvételt több mint 4 órás összexpozíciós idővel (10 perces részexpozíciókkal) készítettem a csillagíves fotók technikájával. A teleobjektívet a horizont felé fordítottam pontosan északi irányba, ezért a még éppen a látóhatár fölött elforduló Gamma Andromedae csillag (Almach) hosszú sárga íve is látható a felvételen a települések fényeitől megfestett köd felett. A távolban látható Magas-Tátra hegyvonulataiból jobbra a Kriván csúcsa emelkedik ki. Számomra kaland volt, hogy Galyatetőn az új kilátótoronyban éjszakázhattam, miközben a fényképezőgépem automata üzemmódban dolgozott. Persze a bivakszobában is rettenetesen hideg volt ekkor, mínusz 2-3 fok!


Miért pont asztrofotó? Készítesz képeket más témában is?
Igen, korábban én is készítettem hagyományos tájképeket, természetfotókat, tavaly egy képemmel a Fenntartható energiatermelés kategóriában 3. helyezést értem el Apokalipszis című fotómmal a magyar Év Természetfotósa pályázaton. Egyébként pár éve kezdtem csak érdeklődni az éjszakai égbolt szépségei iránt, azóta készítek asztrofotókat is.

 

Szémár Ferenc: Apokalipszis


Valószínűleg te is hobbiként foglalkozol a fotózással. Mennyi időt fordítasz erre a szabadidődből?
Igen, ez nálam is hobbi, és sajnos nem is tudok vele eleget foglalkozni, pedig nagyon nagy élmény. Az asztrofotósok havonta mennek ki az ég alá, amikor a Hold járása megengedi, de nekem ez évente néhány alkalom csak. De az akkor nagyon tartalmas, előre átgondolt, eltervezett koncepció szerint történik minden, ahogy a nyertes képpel is volt.

 

Szémár Ferenc: Teljes fordulat


Van bakancslistás fotó, amit szeretnél majd elkészíteni?
Én szinte csak Magyarországról fotóztam, pontosabban a Kárpát-medencéből. Úgy érzem, ezen lassan változtatnom kell. Sarki fényt szívesen fotóznék egyszer, mint asztrotájképes fotós!

 

Szémár Ferenc: Havas Szepes

 

A másik magyar díjazott Francsic László lett, aki harmadik helyezést ért el a Holdunk (Our Moon) kategóriában A sötét oldal című képével.

 

Francsics László: A sötét oldal

 

László így ír fotójáról:
Hosszú ideje terveztem a hajnali holdsarló nagyfelbontású megörökítését, azonban a célnak megfelelő alkalom hazánkból csak nagyon ritkán következik be. A fogyó holdsarló csak ősszel emelkedik magasra a Kárpát-medence horizontja fölé, akkor pedig gyakran csapadékos és borult az időjárás. Szerencsére 2017 októberében egy anticiklon tiszta és nyugodt levegővel árasztotta el a Kárpát-medencét, így a csípős, hideg, de ragyogóan tiszta égen sikerült a vékony holdsarlót igen jó felbontású és egyben számomra izgalmas és szokatlan hangulatú felvételen megörökítenem. A készítéshez 25 cm átmérőjű 2,7 méteres fókuszú Newton-távcsövemet használtam.


Francsics László szerencsére kint tudott lenni a díjátadón, ahogy Feltóti Péter is, akinek fotója szintén szép eredményt ért el. A Galaxisok kategóriájában jutott be az Androméda-galaxis című képével a döntősök közé.

 

Feltóti Péter: Androméda-galaxis

 

László és Péter a Magyar Asztrofotósok Egyesületének alapító tagjai az átadón a díjaik átvétele mellett azért is vettek részt, hogy képviseljék az egyébként nagyon kiemelkedő magyar asztrofotózást, amely kapcsán az egyesület itthon egy nagyszabású kiállítást is szervezett, erről ide kattintva olvashatsz. A mostani átadóra egy egyedi albummal érkeztek, amit a pályázat szervezőinek át is adtak a helyszínen, ebbe összegyűjtötték az ezen a versenyen eddig díjat nyert és kiemelt magyar fotókat. A díjátadóhoz kapcsolt kiállításon ezúttal nemcsak az idei kiemelt képek kerültek falra, hanem az elmúlt 10 év anyagából is válogattak a szervezők. Az alig 100 képet tartalmazó tárlatban jelentős számú magyar fotó szerepel, többek között Francsics Tibor 2013-as és 2017-es kategóriagyőztes képe is.

 

Francsics László: Blue tycho - 2017, Holdunk kategória 1. helyezett

 

Ahogy az lenni szokott, ebben a fotópályázatban is választottak abszolút nyertes képet, idén az amerikai Brad Goldpaint örülhetett a 10 000 fontot érő díjnak, melyet Transport the Soul című képével nyert meg, ami az Ember és az űr (People and Space) kategória győztese fotója is lett.

 

Brad Goldpaint: Transport the Soul

 

Természetesen a pályázat képeiből összeállított album se maradhatott el, így a 2018-as év legjobb asztrofotóit könyv formájában is megcsodálhatja az, aki beszerez egy ilyet, a többieknek pedig mutatunk néhányat itt a cikk végén.

 

Peter Ward: Earth Shine - Holdunk kategórai

 

Jingyi Zhang: Magic - Sarki fény kategórai

 

Mario Cogo: Corona Australis Dust Complex - Csillagok és ködök kategória 1.helyezett

 

Jordi Delpeix Borrell: Inverted Colours of the Boundary between Mare Serenitatis and Mare Tranquilitatis - Holdunk kaetgória 1. helyezett

 

Fabian Dalpiaz: Great autumn morning - Fiatal fotós kategória 1. helyezett

 

Jingyi Zhang: Aurora wings - Ember és az űr kategória

 

Steven Mohr: NGC 3521 - Mysterious Galaxy - Galaxisok kategória 1. helyezett

 

Jake Mosher: Holding Due North - Égi tájkép kategória

 

Łukasz Sujka: AR 2665 and Quiescent Prominence - Napunk kategória

 

Martin Lewis: Parade of the Planets - Bolygók és aszteroidák kategória

 

Miguel Angel García Borrella és Lluis Romero Ventura: Mosaic of the Great Orion & Running Man Nebula - Csillagok és ködök kategória

 

Jiajie Zhang - The Sun's footprint - Égi tájkép kategória

 

Tianyuan Xiao: Thunderstorm under milky way - Égi tájkép kategória

 

Chuanjin Su: Eclipsed Moon Trail - Égi tájkép kategória

 

Fabian Dalpiaz: Lunar Eclipse in the Dolomites - Fiatal fotós kategória

 

Kapcsolódó cikkeink:

Képekkel a Fölf felszínétől a távoli galaxisokig

Félelmetesen szép kalandok a világ legmélyebb taván

Galaxisvadász akcióban - Interjú Bagi László asztrofotóssal

Cikkajánló