Magyar világörökségi helyszínek is felkerültek a Google kulturális szolgáltatásába

A világ kulturális kincseire kíváncsi érdeklődők ezentúl négy magyar ikonikus helyszínt is megismerhetnek virtuálisan.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTSZ
2023. október 27.

A világ kulturális kincseire kíváncsi érdeklődők ezentúl négy magyar ikonikus helyszínt is megismerhetnek virtuálisan.

A Google Arts & Culture programot a keresőóriás 2011-ben indította el azzal a céllal, hogy elérhetővé tegyék a világ vizuálisan ábrázolt kincseit. A projekt több ezer múzeummal és galériával működik együtt annak érdekében, hogy bárki bebarangolhassa virtuális túrák keretében a gyűjteményeket, vagy közelebbről is megismerhesse a híres műtárgyakat.

Ennek részeként a Google Arts & Culture az UNESCO-val együttműködve elkezdte feldogozni a világörökségi helyszíneket is. Megismerhetjük Alta sziklarajzait Norvégiában, Gaudí műveit Spanyolországban vagy éppen a dauriai tájakat Mongóliában.

Mostantól pedig négy, az UNESCO által világörökségként számon tartott magyar helyszín is megtekinthető a Google Arts & Culture oldalán.


Hollókő, ófalu

A Cserhát ékköve 1987-ben kapta meg a világörökségi státuszt, mint az ország egyetlen élő példája egy tökéletesen megőrzött múlt századi településnek, ahol a vidéki élet rég letűnt hagyományos formái a mai napig fennmaradtak.

Pannonhalmi Főapátság

A magyar kultúrtörténeti örökségben a mai napig kiemelkedő szerepet játszik a több mint ezer éve működő pannonhalmi apátság. A Géza fejedelem által alapított monostor az ország első oktatási műhelye, több század lenyomatát is magán viselő építészeti remekműve, a korai századok írásbeli emlékeinek megalkotója és őrzője, és nem utolsósorban a Világörökség része.

Pécsi ókeresztény sírkamrák

Város a város alatt – nem véletlenül nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé a pécsi ókeresztény sírkamrákat 2000-ben. A római kori nekropolisz páratlan kulturális emlék, amelyek ma is tudósítanak a római korról.

Budapesti Duna-part, Várnegyed és Andrássy út

Az idén 150 éves főváros 1987-ben került fel a világörökségek közé a Duna-parti látképpel és a budai várnegyeddel. Később, 2002-től az Andrássy út és történelmi környezete csatlakozott a listához.



Cikkajánló