Már a Bükkben is fokozottan ellenőrzik a terepmotorosokat

Több quados, motoros, terepjáróval vagy személyautóval közlekedő ember ellen indult közigazgatási és szabálysértési eljárás.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. június 16.

Több quados, motoros, terepjáróval vagy személyautóval közlekedő ember ellen indult közigazgatási és szabálysértési eljárás.

Május közepén számoltunk be róla, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata a rendőrséggel és a gazdálkodókkal karöltve ellenőrzéseket végez hétvégente a nemzeti park és a tájvédelmi körzetek területén. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál most hasonló ellenőrzéseket vezetnek be. Weboldaluk arról tájékoztateboldaluk arról tájékoztat, hogy robbanásszerűen megnőtt a természetben űzött motoros technikai sportok gyakorlásának a mértéke, ami az utóbbi másfél évtizedben egyre nagyobb problémát jelent az élővilág, a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

„E motorsportok negatív hatása mind az élő-, mind az élettelen természeti környezetre valójában olyan sokrétű, hogy röviden szinte lehetetlen összefoglalni; pusztítja az alapkőzetet és a talajt, még a tehergépjárműveknél is nagyobb mértékben szennyezi a levegőt és az élővizeket. A mikro-életközösségek kényes egyensúlyát felborítja, lepusztítja a patakpartokat, helyrehozhatatlan károkat képes okozni a gyepekben és az erdőkben is. Sok esetben ritka, magas természetvédelmi értékű növény-, illetve állatfajok esnek áldozatául ennek a tevékenységnek. Ezáltal közvetve és közvetlenül is hozzájárul az élőhelyek minőségének romlásához, egyúttal az ott található életközösségek sokféleségének csökkenéséhez” – fogalmaznak az oldalon, hozzátéve, hogy a motorsportok zavarják és veszélyeztetik a túrázókat, illetve a jogszerűen gazdálkodókat és azok tevékenységét.

Jogszabályi háttér

Az utóbbi időben a terepmotorosok, quadozók és hobbi terepjárózók egyre sűrűbben bukkantak fel a Heves-Borsodi-dombság vidékén, ezért a nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata az illetékes vadásztársasággal, a tájegységi fővadásszal és a Pétervásárai Rendőrőrs munkatársaival közös ellenőrző akcióban vett részt a pünkösdi hétvégén a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában. Több quados, motoros, valamint terepjáróval, illetve személyautóval közlekedő személy ellen indult közigazgatási és szabálysértési eljárás, a helyszínen feltartóztatott személyeket jelentős pénzbírság megfizetésére kötelezhetik. Azt írják, hasonló ellenőrzésekre a jövőben is kell majd számítani.

A vadásztársaságok, az erdészetek és a hivatásos természetvédelem között most együttműködés született, ami a Magyar Motorsport Szövetség támogatását is élvezi, és amihez a rendőrség gyakorlati segítséget nyújt. A végső cél az, hogy olyan hosszú távú, civilizált megoldást találjanak a problémára, ami nemcsak a motorsportok rajongóinak felel meg, de a természetvédelem érdekeit szem előtt tartó csoportok számára is megnyugtató.

Akit részletesen is érdekelnek a járművel történő közlekedés szabályai Natura 2000 és védett, illetve nem védett természeti területen, ide kattintva tájékozódhat.

Forrás: bnpi.hu

Cikkajánló