Megújult a legendás Normafa Síház

A most befejeződött rekonstrukció lehetővé teszi, hogy az ikonikus épület éttermi funkciója mellett izgalmas programokkal is várja a családokat, a sportolókat és a művészetkedvelőket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Polinszky Tibor Gyula
Forrás:
turizmusonline.hu
2023. október 5.

A most befejeződött rekonstrukció lehetővé teszi, hogy az ikonikus épület éttermi funkciója mellett izgalmas programokkal is várja a családokat, a sportolókat és a művészetkedvelőket.

Normafa a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelye, ami a közelmúltban megújult közterekkel, számos programlehetőséggel kibővülve várja a kikapcsolódni vágyókat. Ehhez tesz most hozzá még egy pluszt a felújított Normafa Síház, ami több mint 90 éve szolgálja a vendégeit. Kezdetben – amíg a hazai hóviszonyok engedték – síközpontként, később étteremként üzemelt, mostantól pedig kulturális programoknak is helyet ad majd – olvasható a turizmusonline.hu-n.

A Hegyvidéki Önkormányzat meghívásos tervpályázatának nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett, az épület felújítása és kibővítése az ő együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével.

Az 1930-ban épült, műemlék védettséget élvező Síház felújítása során a tervezők az épület eredeti karakterének visszaállítására törekedtek.

A renoválási munkához a belső tér kialakítása adta az alapot, ahol a két oldalszárnyban kaptak helyet a kiszolgáló terek, míg a középső egység fogyasztótérré alakult át. A bővítést a természeti környezettel, a völggyel párbeszédet folytató könnyed, transzparens, lebegő hatású, faszerkezetű pavilonban fogalmazták meg. Utóbbi a természetbe integrált egységként jelenik meg nagy ablakaival és belmagasságával. Az étterem északi modernitást és egyszerűséget sugalló fa belső terei és hatalmas üveg tolóajtói miatt szinte úgy érezhetjük, hogy az erdő közepén vagyunk – fogalmaznak a tervezők.

A Síház megújult terei idilli, családi környezetet idéznek meg, amihez szervesen kapcsolódik az erdei pavilon a maga letisztult, skandináv stílusával. A berendezés a Normafa értékeit, a múltba való visszatekintést egyszerre képviseli, a dekoráció a Normafa történetét jeleníti meg. A Síház megnyitása része a Normafa fenntarthatósági és közösségi szempontú megújulásának. A kirándulóhelyet libegővel, kisvasúttal, fogaskerekűvel, kerékpárral és busszal is meg lehet közelíteni.

A Normafa Síház Étterem október végéig tesztüzemmódban működik, hogy a vendégeknek lehetősége legyen visszajelzést adni az ételekkel, italokkal és élményeikkel kapcsolatban.

Megszépült környezet

A Síház megnyitása része a Normafa fenntarthatósági és közösségi szempontú megújulásának. A kirándulóhelyet libegővel, kisvasúttal, fogaskerekűvel, kerékpárral és busszal is meg lehet közelíteni. A Síház melletti több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkolót és buszvégállomást felszámolták, helyét park, közösségi tér és büfé vette át. Az autós forgalmat a gyermekvasút mellett futó útra terelték és a Konkoly Thege út mentén került kialakításra az új parkoló.


Cikkajánló