Melyik legyen a 2021-es év hazai fafaja?

November 22-ig lehet még online szavazni, hogy a három jelölt közül melyik nyerje el az Év Fája 2021 címet. Az indulók a kecskefűz, a fehér nyár és a lisztes berkenye.

Szerző:
azevfaja.hu / TM
2020. november 12.

November 22-ig lehet még online szavazni, hogy a három jelölt közül melyik nyerje el az Év Fája 2021 címet. Az indulók a kecskefűz, a fehér nyár és a lisztes berkenye.

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és az Év Fája Kuratórium nyolcadik alkalommal is elindították az éves szavazásukat, ahol az internetezők választhatják meg a 2021-es Év Fáját. A mozgalom célja, hogy a szavazással felkeltse a természetbarátok érdeklődését a hazai fafajok iránt.

Az idei jelöltekre az evfaja.hu honlapon lehet szavazni, november 22-ig. Minden felhasználó egy szavazatot adhat le, ahol a szavazás aktuális állása is megtekinthető.

Idén az alábbiakra szavazhatunk:

Lisztes berkenye (Sorbus aria). A magyar középhegységekben honos ritka vadgyümölcsfa alakváltozatossága igen magas lehet, főleg hogy sokszor más berkenyékkel is kereszteződik. A rovarok a virágaiért, a madarak a terméséért imádják. Ritka fafaj, de fontos ökológiai szerepe van a természetes erdeinkben.

Fehér nyár (Populus alba). Az alföldi tájak meghatározó fafaja, de a nagy tűrőképessége miatt sokféle élőhelyen előfordulhat. A gyökérsarjképzése kiváló, így a klímaváltozásnak és a szárazságnak is ellenáll.

Kecskefűz (Salix caprea). Ettől a fajtól származik a húsvéti barka is, de a fatermetű egyedek igen ritkák, mivel évszázadokon át gyomfaként viszonyultak hozzá. Ez az egyetlen magyar fűzfaj, ami nem csak vízpartokon és vizes helyeken tud megélni.


Forrás: azevfaja.hu

Cikkajánló