Mikor kerülnek helyére az évszakok?

"Mesélő: Eltelt egy év. A tél tavaszba fordult, a tavasz nyárba, a nyár újra télbe, a tél átugrotta a tavaszt meg a nyarat és egyenesen őszbe csavarodott. Mígnem egy napon..."

2013. április 4.

"Mesélő: Eltelt egy év. A tél tavaszba fordult, a tavasz nyárba, a nyár újra télbe, a tél átugrotta a tavaszt meg a nyarat és egyenesen őszbe csavarodott. Mígnem egy napon..."

A túrameteoban eddig húztuk.

 

Lebegtettünk, ígérgettünk, és hozzá ábrándoztunk.
Hogy most már tényleg vége a télnek, és jön a tavasz.
A tavasszal együtt pedig beköszönt a szép, és oly jellemzően illatos kiránduló idő.
 

De nem. Még nem.
 

Ezt megértve már csak, egy picivel jobb időért epekedtünk.
Már elég lett volna az is, ha épp nem esik, semmilyen halmazállapotú anyag sem az égből.
 

De nem. Még nem.
 

Ciklonok, frontok, csapadék hullámok. Hó, szél, fagy majd eső, és eső. A virágokat a hó visszanyomta a földbe, talaj pedig úgy átázott, hogy már ott is patakok folynak ahol eddig még soha.
A „jobb idő” fogalma pedig lassan átalakult. Talán nem állok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy aligha van ember, akinek a „jobb idő” kifejezésre, pont egy ilyen tavaszi időjárás ugrana be.
 

Mert nem. Még most hétvégén sem lesz „jobb” idő.
 

Országunk időjárását alapvetően, egy ciklon hátoldalára történő kerülésünk befolyásolja.
Ez a hátoldalra kerülés közben szépen átvált egy köztes gerinc állapotba. Nyugalom, ez nem jelenet rosszat. Túrázós szempontok szerint lefordítva inkább csendes, kevés eseményt rejtő időjárást mutat. Semmi markáns változás, marad a helyenkénti eső, zápor, de a nap is előbújhat az időnként felszakadozó felhőzet mögül. A hőmérséklet sem tartogat meglepetéseket, szépen eljátszadozik majd a már megszokott tízes skálán… A szél pedig, még a mellékszereplő szintjén sem fog majd bekapcsolódni...

 


 

Szóval, ha van kéznél gumicsizma, akkor a túrabakancsot cseréljük most le arra. Jobban járunk vele. Ha nem éppen valamelyik gáton, vagy töltésen pakoljuk a homokos zsákokat, akkor látogassunk ki bátran az erdőkbe. Garantáltan meglepő látvány fogad majd minket!

A mindenhonnan folydogáló erek, csermelyek és patakok láttán ugyanis talán közelebb kerülünk ahhoz a felismeréshez, hogy miért pont a víz a Föld felszínének uralkodó anyaga, és miért olyan fontos a természetes körforgásának megőrzése.

 

És míg ezen elmélkedünk, addig talán „a tél tavaszba fordul, a tavasz nyárba, a nyár újra télbe, a tél átugorja a tavaszt meg a nyarat és egyenesen őszbe csavarodik, mígnem egy napon…”
 

Igen.

Bolond egy időjárás ez a mostani.
 

Mígnem egy napon, végre helyére kerülnek majd az évszakok…
 

Cikkajánló