Mitől visszhangzik az erdő ilyenkor ősz végén?

A szarvasok párzási időszaka már véget ért, van azonban egy másik állat, ami ilyenkor éli a szerelmi életét, ehhez pedig hozzátartozik a küzdelem is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gombási Mónika / Bakonyerdő Zrt.
Forrás:
Bakonyerdő Zrt.
2021. november 25.

A szarvasok párzási időszaka már véget ért, van azonban egy másik állat, ami ilyenkor éli a szerelmi életét, ehhez pedig hozzátartozik a küzdelem is.

Novemberben van a muflonok párzási időszaka. A kosok ilyenkor nem kímélik egymást: szarvukkal előre, 10-20 méteres távolságból rontanak egymásra, a szarvaik csattanása pedig messzire visszhangzik – írja a Bakonyerdő Zrt. a Facebook-oldalán. A játékszabályok egyszerűek: a győztes nyeri el a juh kegyeit.

Tudod, hol élnek muflonok Magyarországon? Középhegységeinkben gyakorlatilag bárhol találkozhatunk velük, jellemzően szigetszerűen fordulnak elő. A muflon azonban nem őshonos nálunk, Közép-Európába még a 19. században telepítették be Korzika és Szardínia szigetéről. Hazánkban először Füzérradványon éltek, majd több vadaskertben is megjelentek, innen pedig számos példány kivadult.

A november körüli párzás március-májusban hozza meg a gyümölcsét, ekkor jönnek világra a bárányok, és szinte azonnal csatlakoznak a juhokból és fiatal egyedekből álló nyájhoz. A muflonok fűféléket esznek, de megdézsmálják a fásszárú növények hajtását, rügyeit és terméseit is. Ez főként védett területeken okozhat gondot, ezért az állományát szabályozni kell.

Cikkajánló