Nagy sztorik nagyvásznon – Banff Hegyifilm Fesztivál Budapest 2023

A természet és az extrém sportok világához kapcsolódó dokumentumfilmek éves nagy nemzetközi versenyének legjobb alkotásait idén újra nagyvásznon nézheted meg a Banff Centre Mountain Film Festival világkörüli filmturnéjának budapesti állomásán.

Szerző:
Pachamama Expeditions
2023. március 6.

A természet és az extrém sportok világához kapcsolódó dokumentumfilmek éves nagy nemzetközi versenyének legjobb alkotásait idén újra nagyvásznon nézheted meg a Banff Centre Mountain Film Festival világkörüli filmturnéjának budapesti állomásán.

Közel 190 percnyi adrenalindús kaland földön, vízen és levegőben; lélegzetelállító látvány; példaértékű karakterek; inspiráló történetek március 30-án, 31-én és április 1-én a Corvin Moziban.



Ízelítő a Banff Hegyifilm Fesztivál idei műsorából:

Wild Waters - Banff Mountain Film Festival 2022: Közönségdíj

„Sok múlik a saját magunknak felállított korlátokon és a társadalmilag konstruált határokon. Az ember gyakran elhiteti magával, hogy nőként nem is álmodhat ekkora vízesésekről, vagy arról, hogy lejön egy ilyen nagy zúgón.“

Egy lenyűgöző történet tele kalandokkal egy fiatal, törékeny nőről, aki lendületével és kitartásával inspirálja a nézőt. A közönségdíjas Banff filmben a francia Nouria Newman meséli el nekünk, hogyan vezette a mások elvárásainak való megfelelés megtagadása odáig, hogy egy lelkes olimpiai reménységből minden idők egyik legnagyobb vadízi kajakosává váljon.


Lapporten Skyline

„A felkészülés utolsó fázisaként elvégzek egy-két légzőgyakorlatot. Hálás vagyok, hogy elérkezett ez a pillanat, és hogy most már csak a mentális és fizikai erőmön múlik minden. Nincs több kifogás, nem számítanak a külső körülmények. Most már tényleg csak rajtam múlik.“

2021 nyarán egy csapat kötélidegzetű highline-os az észak-svédországi Abisko Nemzeti Park felé veszi az irányt. Tervük az, hogy 600 méterrel az ikonikus Lapporten-hegyi kapu meredek völgye felett átsétálnak egy két kilométer hosszú, néhány centi széles hevederen egyensúlyozva. Ha sikerül nekik, az új világrekord lesz!

Félelmetes bravúr, jó csapat, gyönyörű helyszín, drámai látvány és jó vágás: ez a Lapporten Skyline.


The Fastest Girl in the Village

"Nem jellemző, hogy Lesotho-ban bringás nőkkel találkozhatunk az utcán. Én voltam az első fecske. Nem ígérgettem csak hagytam, hogy a bringázásom beszéljen helyettem. Most pedig gyorsabb vagyok, mint a srácok. Hogy mi a titkom? Imádom amit csinálok.”

Dél-Afrika magas hegyei kihívás elé állítják a kerékpározókat, de nem Khothalang Leutát. A kamasz lány a világ egyik leggyorsabb bringásaként a férfi mezőnyt is legyőzve megnyeri a hazai pumptrack versenyt, és kvalifikálja magát a világdöntőre…

Szép történetet, pozitív üzenet és bájos főszereplő. Egy világbajnoki döntős fiatal fekete nő a világ egy olyan távoli vidékről, egy olyan kerékpáros sportban, amely a legtöbb ember számára nagyon keveset jelent.


To the Hills & Back – Know Before You Go

„Szerencsés vagyok, hogy egész életemet a hegyek között tölthettem. Ha visszanézek az életemre, mindarra, amit megtapasztalhattam…Nem cserélnék senkivel! Tisztában vagyok vele, hogy vannak dolgok, amikről le kellett mondanom, és hogy mindennek ára van, de akkor is megéri!“

A dokumentumfilm Kanada távoli vidékére kalauzol el minket, ahol egy veterán hegyi vezető és síelő lánya beszélgetéséből sztorik bontakoznak ki, a korai úttörőkétől a kemény pályák mai megszállottainak történetéig. Azokról is mesélnek, akik eljöttek és elmentek, néhányan közülük túl korán. Egy igazi, erőteljes dokumentumfilm, hogy mielőtt nekivágsz a hegynek, tudd...

Ez a sífilm volt 47. Banff Hegyifilm Fesztivál egyik legjobb filmje a közönség szavazata alapján.

A Banff Hegyifilm Fesztivál teljes idei műsora és bővebb információ: https://banff.hu

Online jegyvásárlás elővételben a Corvin Mozi honlapján. Helyszíni jegyvásárlás elővételben: a Corvin Mozi jegypénztárában.




Cikkajánló