Negyedszerre zsebelt be Guinness-rekordot a Dinnyési Várpark

A világon egyedülálló Fejér megyei makettpark már negyvenöt középkori vár kicsinyített mását vonultatja fel.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Facebook / Várpark - Dinnyés
Forrás:
Fejér megyei hírportál
2022. január 21.

A világon egyedülálló Fejér megyei makettpark már negyvenöt középkori vár kicsinyített mását vonultatja fel.

A makettpark különlegessége, hogy teljesen anyaghű. Alekszi Zoltán, a makettpark tulajdonosa és a várak építője komoly kutatómunkát fektet abba, hogy az építmények úgy nézzenek ki, ahogyan egykor, csak persze kicsit kisebb méretben. Ezért régészek és várkutatók segítségét kéri, hogy kiderítse, miből és hogyan készülhettek ezek a várak.

A várpark először 2018-ban, majd 2019-ben és 2020-ban is bekerült a Guinness-rekordok közé. Idén január elején ismét kiérdemelte az elismerést, mint a világ legtöbb vármakettet bemutató kiállítása – számol be róla a Fejér megyei hírportál. A park folyamatosan bővül, tavaly Léta, Diód, Bágy és Breáza vára, illetve a feketehegyi palánkvár készült el, azóta pedig Alekszi Zoltán megépítette Fehéregyháza favárát is, ahol állítólag Petőfi Sándor eltűnt. A kutatómunka nem volt egyszerű, azt például, hogy hogyan pusztult el az 1200-as években épült vár, máig nem tudni. A kőalapra épített, faszerkezetű vár makettje egy hát alatt készült el.

Zoltán nem fogy ki a tervekből. Szeretné megépíti a jövőben a jászberényi várat, Szentkirály várát, a fehérvári bazilikát és egy fából készült körtemplomot is.

Ha kíváncsi vagy a várparkra, itt találsz infókat a jegyárakról és a nyitvatartásról.

Cikkajánló