Pásztorélet nemzedékről nemzedékre

Szilaj, nomád vagy villanypásztor? Mire jó a juhászkampó? Miért fehér a gulyás komondora? Mit üzen a pásztor-távíró? Kinek szól a csordás kürtje?

Fotó:
Kunkovács László
2014. szeptember 12.

Szilaj, nomád vagy villanypásztor? Mire jó a juhászkampó? Miért fehér a gulyás komondora? Mit üzen a pásztor-távíró? Kinek szól a csordás kürtje?

Ezekre és számos egyéb kérdésre is választ ad a Magyar Mezőgazdasági Múzeum A pásztorok világa - Tisztelet Herman Ottónak című új, őszi időszaki kiállítása, mely a magyar pásztorélet múltján és jelenén vezeti végig a látogatókat, oly módon mutatva be a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó mesterséget, a pásztorok sajátos világát és kulturális sokszínűségét, hogy az a mai kor emberét is megszólítsa.

 

Napjaink pásztorai jellegzetes viseletükkel és a hagyományos eszközök használatával máig őrzik őseik örökségét és végzik hétköznapi munkájukat, ugyanakkor az eszközök 21. századi újragondolásával kreatív módon alkalmazkodnak a modern kor kihívásaihoz is.

 

A Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából létrejött kiállítás több ponton is reflektál és épít a neves tudós-polihisztor által megrendezett, 1907-ben megnyílt Ősfoglalkozások című kiállításra, mely a tudós személyes gyűjtéseinek eredményeit a pásztorélet tárgyain és különböző képzőművészeti alkotásokon keresztül tárta a látogatók elé. Időszaki kiállításunkon a Herman Ottó-gyűjtés számos féltett kincse bemutatásra kerül, új kontextusba és mai látványvilágba helyezve az értékes gyűjteményt.

 

A kiállítást járva a látogató nem csak gazdag történeti emlékanyagba nyer betekintést, de valós képet kap a pásztorok - juhászok, gulyások, csikósok, kanászok - mindennapi tevékenységéről, életviteléről és gondolkodásmódjáról is.

 

A szakmai és laikus közönség érdeklődésére is számot tartó kiállítás korabeli tárgyak, dokumentumok, makettek és modellek sorát vonultatja fel. Képanyagát Kunkovács László, fotóművész sajátos hangulatú, hortobágyi felvételei, megkapó pásztorportrék és a jelenkor pásztorvilágának életképei gazdagítják.

 

A gyerekeket mesesarok és beépített interaktív elemek várják, melyek népmesehősök, szólások, tapintható tárgyak és játékok segítségével teszik élőbbé és élménygazdagabbá a múzeumlátogatást. A látogatók megszólaltathatják az „állatok hangszereit” - a csengőket, pergőket és kolompokat -, míg a legkisebbek korhű viseletekbe bújva tapasztalhatják meg, milyen érzés egy csikós, juhász vagy kiskondás szerepét magukra ölteni.

Az időszaki kiállítás 2014. szeptember 12-től 2014. február 20-ig várja az érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

 

A kiállítás korabeli tárgyak, dokumentumok, makettek és modellek sorát vonultatja fel

 

 

Napjaink pásztorai jellegzetes viseletükkel és a hagyományos eszközök használatával máig őrzik őseik örökségét

 

 

Hasznos információk
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyvár
Nyitva tartás: H zárva, K-V 10-17 óráig
Téli nyitva tartás (november 1-jétől március 31-ig): H zárva, K-P 10-16 óráig
Belépőjegy árak: felnőtt 1100 Ft, gyermek és nyugdíjas 550 Ft
További információ: www.mmgm.hu
 
 

 

Kapcsolódó cikkek:
Az utolsó magyar polihisztorra emlékezünk az idén
Herman Ottótól a digitális képalkotásig

Cikkajánló