Powertraveller Extreme - Napelemes töltőszett (nem csak) outdoor arcoknak

A világszerte ismert Powertraveller márka hazai forgalmazását nemrég kezdte meg a Leitz-Hungária Kft., és ennek apropóján rögtön el is küldték nekünk az Extreme névre keresztelt szettjüket. Kicsivel több mint egy hónapot töltött nálunk a beszédes modellnevű eszközcsomag, most pedig megosztjuk a tapasztalatainkat.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
2019. január 11.

A világszerte ismert Powertraveller márka hazai forgalmazását nemrég kezdte meg a Leitz-Hungária Kft., és ennek apropóján rögtön el is küldték nekünk az Extreme névre keresztelt szettjüket. Kicsivel több mint egy hónapot töltött nálunk a beszédes modellnevű eszközcsomag, most pedig megosztjuk a tapasztalatainkat.

 

Az igényes piktogramokkal és mindenféle terminus-technicusszal gazdagon kidekorált, tépőzáras frontoldalú  kartondobozban két fontos apparátus rejtőzik több kis kiegészítő társaságában. Az egyik egy 12 000 mAh-s, lítiumpolimeres power bank, azaz külső áramforrás, a másik pedig egy kompakt, 5 W-os napelem. Előbbin egy diszkrét bekapcsológomb, egy négyfokozatú, kék fényt kibocsátó töltöttségjelző, valamint három port (USB-C; 12 V DC; sztenderd USB) kapott helyet, amelyeket egy felnyitható gumiajtócska véd a víztől és a szennyeződésektől. Utóbbin egyetlen gomb sincsen, csupán egy sztenderd USB-port, amelyet szintén gumiszigetelés óv, van viszont egy színes LED, amely piros és zöld színben derengve mutatja, hogy rendesen áramlanak-e kifelé a töltések a napelemből, avagy csak úgy csurdogálnak. Színes fényjelzést értelemszerűen akkor látunk, ha (nap)fény éri a széthajtható, igény esetén a hátizsákra vagy a sátor tetejére is felapplikálható eszközt.

 

A napelemes töltőkészülék és a power bank mellé négy kábelt is kapunk, amelyek segítségével gyakorlatilag minden elektromos ketyerénket feltölthetjük

 

Nyomtatott magazinunk december-januári összevont számának Tes(z)tközelben minirovatában már írtunk a kezdeti benyomásainkról, ezeket pedig most újból megosztjuk, felvezetésképpen:  „A power bank remekül muzsikált, pontosan négyszer töltötte 100%-osra a hetes számot viselő almás telefonomat (minden esetben 8-9%-ról indult a folyamat), ráadásul igen gyorsan dolgozott. A napelemet nemes egyszerűséggel az egyik délelőtt kitettünk a szerkesztőség ablakába, hogy lehelje életre a power bankot. Naplemente után csekkoltuk a helyzetet: a külső áramforrást közel 50%-osra töltötte fel, ami kifejezetten klassz teljesítmény egy ilyen kis méretű fotongyűjtőtől, arról nem is beszélve, hogy mindezt egy borongós napon produkálta.”

 

Az elmúlt időszakban szinte alig volt pihenőnapja a külső áramforrásnak, hiszen Gulyás Attila fotográfus kollégámmal felváltva nyüstöltük, amely projekt alapvetően abban merült ki, hogy ezt az eszközt használtuk okostelefonjaink, valamint tabletjeink töltögetésére. A folyamat a viszonylag nagy áramerősségű (2 A) USB-portnak köszönhetően rendre gyorsan zajlott le, a lítiumpolimeres akkumulátorcsomag pedig hozta a 12 000 mAh-nak megfelelő szintet: átlagosan négyszer töltötte csordultig az okostelefonokat, a táblagépeket meg kétszer. Ebben nincs semmi különös, a fizika az már csak ilyen makacs dolog.

 

Az 5 voltos, 2 amperes USB-kapun keresztül igen gyorsan töltődnek a csatlakoztatott eszközök

 

Valójában három dolog tekinthető extrának a power bankban, nevezetesen a C-típusú (kétirányú, azaz töltés felvételére és töltés leadására egyaránt alkalmas) USB-kapu, a 12 voltos kimenet (ebbe kell beledugni a mellékelt szivargyújtós adaptert), valamint a robusztus, időjárásálló tokozás. Az időjárásálló nem egyenlő a vízállóval, függetlenül attól, hogy a termék dobozán és leírásában is a waterproof kifejezés szerepel, ami megtévesztő. A Powertraveller Extreme IP-minősítése 65-ös. Az első számjegy jelentése: teljes mértékben védett a porral szemben. A második számjegy jelentése: kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból. Mivel a csatlakozókat védő gumiajtócska nem zár hermetikusan, erősen ellenjavallt tartósabban víz alá meríteni az eszközt, továbbá szakadó esőben sem célszerű sokat bíbelődni a kábelek portokba dugdosásával, nehogy megteljenek vízzel. Mindezt szem előtt tartva vittem magammal a 136 × 78 × 22 milliméteres, 274 grammos külső áramforrást egy fürdőszobai pancsolásra, amelynek keretei között 8-10 percet zuhanyoztunk együtt úgy, hogy a portokat takaró gumiajtó zárva volt. A rögtönzött víztesztet mindenféle károsodás nélkül vészelte át a kütyü. Jár a piros pont.

 

Idekívánkozik még némi információ a töltöttségjelző LED-ekről és a nyomógombról. Ha mind a négy LED folyamatosan világít, 100%, ha három, 75%, ha kettő, 50%, ha egy, 25% töltés van az akkumulátorcsomagban. Amennyiben csak egy LED villog, hamarosan teljesen le fog merülni a power bank. Kis áramfelvételű eszközök USB-portra csatlakoztatása, valamint a szivargyújtós adapter használata esetén be kell nyomni a gombot, hogy megkezdődjön a töltés. Nagyobb áramfelvételű cuccok USB-n keresztüli töltéséhez nem kell megnyomni, a power bank magától bekapcsol. Az akkumulátor töltöttségi szintjének ellenőrzéséhez szintén egyszeri gombnyomás szükségeltetik.

 

A nagyobb áramfelvételű eszközök a 12 voltos porthoz csatlakozó szivargyújtós adapterrel (is) tölthetők

 

És akkor el is érkeztünk végre a szett másik pilléréhez, a napelemes töltőkészülékhez, amely félbehajtva 200 × 114 × 8 milliméteres, a mérlegen pedig 289 grammot nyom. Tokozása ugyanazokat a dizájnelemeket vonultatja fel, amelyek a külső áramforrást is jellemzik, portból ugyanakkor csak egy van rajta: egy sztenderd USB (5 V, 1 A). IP-besorolása szintén 65-ös. A port közelében található LED - ahogy azt a bevezetőben már említettük - piros és zöld színben képes világítani. A piros fény a nem kifejezetten hatékony töltésre hívja fel a figyelmet, a zöld a hatékony töltésről hivatott tájékoztatni a felhasználót. Apropó hatékonyság. A technológia sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a hatásfok tekintetében azonban a legszofisztikáltabb napelemek is csak a 25% közelében vannak. A Powertraveller Extreme szettjében lévő, 210 fokos szögig szétnyitható, igény esetén hátizsákra vagy sátorra is rögzíthető napelemről nem áll rendelkezésre (legalábbis mi sehogy sem akadtunk a nyomára) hivatalos hatásfokadat, annyit ugyanakkor tudunk, hogy az egység MPPT-technológiát (maximum power point tracking) alkalmaz annak érdekében, hogy változó, illetve rossz megvilágítási viszonyok mellett is optimális legyen a hatásfok. Ez számunkra is misztikusan hangzik, annak viszont örültünk, hogy a következő fotón látható installációban zöld színnel világított az a bizonyos LED, így szépen áramolhattak a töltések a power bankba. Közel négy órát töltött a szett az asztalon, s ennyi elég volt ahhoz, hogy eggyel több kék LED derengjen kékesen a power bankon. Télvíz idején, relatíve alacsony napállásnál, nem is feltétlenül az ideális szögbe pozicionálva ez egész klassz teljesítmény egy ilyen kis napelemtől, úgyhogy kiosztunk még egy piros pontot.

 

Börzsönyi töltekezés - közel négy óra alatt eggyel több LED kéklett a power bankon

 

Ha érdekelnek tesztrovatunk további cikkei, kattints az alábbi linkekre!

 

Olight S2R Baton - A diszkrét fényágyú

Olight HS2 - Magasra teszi a mércét

Olight X7R Marauder - Brutális fényáram

Minox BF 8 × 25 - Nagy tudás kis testben

Eberlestock X2 - Hátizsák újragondolva

 

A 39 990 Ft-os kiskereskedelmi áron forgalomba kerülő Powertraveller Extreme napelemes töltőszettet a márka magyarországi forgalmazója, a Leitz-Hungária Kft. bocsátotta rendelkezésünkre. A termék a mintaboltjukban (1071 Budapest, Damjanich utca 11-15.) vásárolható meg. További információ: leitz-hungaria.hu

 

 

 

 

Cikkajánló