Sátorállítás hóban

Egy kietlen havas fennsíkon állunk. Hova s hogyan sátrazzunk?

Szerző:
Molnár Anikó
Fotó:
pixabay
2013. május 7.

Egy kietlen havas fennsíkon állunk. Hova s hogyan sátrazzunk?

Hova?

Télen a sátor helyének kiválasztása is fokozott óvatosságot igényel. Ne állítsuk  a sátrat jégrianás, lavinafolyosó vagy hópárkány közelébe! Figyeljünk a széljárásra! A kemény, vagy bordázottra formázott hófelszín megmutatja a gyakori szélirányt. A porhavas felszín pedig azt  a helyet mutatja meg, ahova a havat hordja  a szél. Ez ugyan szélvédett hely lehet, de ha éjjel arra ébredünk, hogy dől ránk a sátor, s ki kell pattanni a meleg hálózsákból havat lapátolni, nem leszünk boldogok.

 

 

Hasznos információk
Kép
eszközök a téli sátrazáshoz:

lapát
hófűrész
zsinórok
nejlonzacskók
hóhorgony a zsinórok rögzítéséhez

seprő
szivacs(a lecsapódó pára letörlésére)
gyertya
 

 

Hogyan?

Lapos helyet válasszunk és tömörítsük le  a havat a sátor lapja alá. A sátor felállítáa előtt terítsünk egy isolációs fóliát a sátorlap alá. Ez szigetelni fog. A sátor felállítása után a sátor bejárata előtt ássunk egy gödröt. Itt fogunk főzni. A sátrat rögzíthetjük úgy is, hogy mély gödrökbe nejlonzacskóba tömködött havat eresztünk le, ezekhez rögzítjük a zsingeket, majd befedjük  agödröket. ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a zsinegeket jól rögzítsük a zacskókhoz és azok ne szakadjanak el.

 

 

 

 

 

Hasznos információk
A déli órákban télen  akár 30 fok is lehet  a sátor belsejében. Ilyenkor szárítsuk meg a hálózsákokat és a nedves ruhákat benn a sátorban, vagy terítsük ki a hálózsákot a sátor tetejére! A téli sátrazásnál fokozottan kell arra ügyelni, hogy mindenünk száraz legyen.

Építsünk hófalat  a sátor köré! Ehhez érdemes hófűrészt használni. Egyenletes méretű tömböket fűrészelni, s ezekből építeni meg a falat. Egy jó fal 1-2 méter magas. Ez megfelelő szélvédelmet biztosít majd. A fal olyan távol legyen  a sátortól, amilyen magas. Ha hóvihar van, akkor a sátorlakóknak felváltva kell lapátolniuk a havat a sátorról. A betemetett sátorban ugyanis fenyeget  a fulladásveszély. Ütögessük belülről is  a sátor oldalát, hogy leverjük a havat róla. Jó tanács: a havas bakancsokat tartsuk az előtérben!
 

 

 


 

Cikkajánló