Szálalás az Irhás-árok közelében

A Pilisi Parkerdő Zrt. a XII. kerületben 2014. augusztus 18-tól az Irhás-árok feletti, mintegy 33 hektáros erdőterületen szálankénti fakitermelést, erdészeti szakkifejezéssel szálalást végez.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Pilisi Parkerdő Zrt
shutterstock.com
2014. augusztus 17.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a XII. kerületben 2014. augusztus 18-tól az Irhás-árok feletti, mintegy 33 hektáros erdőterületen szálankénti fakitermelést, erdészeti szakkifejezéssel szálalást végez.

Az erdő talaját minimális mértékben terhelő forwarder a Pilisi Parkerdőnél

 

Szakembereink a szálalásos technológiával elvégzett erdőmegújítás során az erdőrészlet összes fatérfogata 5%-ának megfelelő mennyiségű faanyagot termelnek ki, annak érdekében, hogy az idős, vágásérett fák szálankénti kiválasztásának és kivágásának eredményeként az erdő jövőjét jelentő fiatal facsoportok fényt és növőteret kapjanak.

 

A terület erdőgazdálkodója a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete. Az erdészet szakembereinek célja, hogy az erdő folyamatos megújításával olyan élőhelyet tartsanak fenn, ami állandó életteret nyújt az élővilág minden tagjának. Ehhez fontos az őshonos fafajokból (bükk, korai juhar, hegyi juhar, kocsánytalan tölgy, kislevelű hárs, magas kőris) álló többkorú, változatos erdőszerkezet kialakítása. Az ökoszisztéma folyamatait figyelembe vevő erdőkezelés mindemellett kiszolgálja a lakosság faanyagigényét, és a veszélyes, korhadásnak indult fák kitermelésével biztonságossá teszi az erdőjárást.

 

 

 

A veszélyes, korhadásnak indult fák kitermelésével biztonságossá válik az erdőjárás

 

A fakitermelés során a lehető legmodernebb technológiát alkalmazzuk: a faanyagot speciális erdészeti traktorra rakodva, keréken mozgatjuk, jobban kímélve így az erdő talaját és az erdő élővilágát. A módszert bemutató videó megtekinthetitek itt.

 

<object width="680" height="383"><param name="movie" value="//www.youtube-nocookie.com/v/vz477v--I_c?version=3&hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube-nocookie.com/v/vz477v--I_c?version=3&hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" width="680" height="383" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

 

A faanyag mozgatása során vonszolásos technológiát csak a legmeredekebb, nehezen járható részeken alkalmazunk, ott is csak a szakemberek által előre kijelölt nyomvonalakon.

 

A területen az erdők ökoszisztémájának fenntartásához szükséges megújítási munkálatok várhatóan szeptember közepéig tartanak, ez idő alatt kérjük a természetjárók, kirándulók és a XII. kerületi polgárok megértő türelmét.

 

Cikkajánló