Szent István bölcsője - Az Esztergomi vár

A kiemelkedő idegenforgalmi adottságokkal rendelkező Esztergom városa világszinten is páratlan kincsekkel büszkélkedhet. Itt van mindjárt a település középpontjában álló királyi vár, a magyar állam születési helye.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
shutterstock.com
2014. október 5.

A kiemelkedő idegenforgalmi adottságokkal rendelkező Esztergom városa világszinten is páratlan kincsekkel büszkélkedhet. Itt van mindjárt a település középpontjában álló királyi vár, a magyar állam születési helye.

Az Esztergomi vár egy több mint 50 méteres magaslaton állva uralja a Komárom-Esztergom megyei várost a Duna jobb partján. Ma kiállításoknak illetve egy színháznak ad otthont, de valaha a világi és az egyházi főhatalom központjaként funkcionált. Ha a vár történetének kezdetére vagyunk kíváncsiak, több mint ezer évet kell visszautaznunk az időben, Géza fejedelem korába, aki a kedvező fekvésű esztergomi várhegyet szemelte ki szálláshelyéül. Az ő nevéhez köthető az erősség legelső építőköveinek lerakása. Itt született Szent István királyunk, valamint megkoronázására is a várban került sor, amely ezt követően rendkívül fontos belpolitikai és diplomáciai intézkedések színterévé vált.

 


Az épület történelmi jelentőségét húzza alá, hogy a későbbiekben számos királyunk székhelyeként szolgált. Fénykorát a reneszánsz alatt élte, több felújításon átesett, és ekkor építették például a Bakócz-kápolnát is, amely az egyetlen épségben fennmaradt magyar reneszánsz létesítmény. A török megszállást sajnos az Esztergomi vár sem úszta meg, s az István által épített székesegyház valamint a palota is megsínylette az ostromot. A mai, monumentális méretekkel rendelkező Bazilika 1869-re készült el. A huszadik század során több alkalommal is végeztek feltárásokat a területen, jelenleg az épület kiemelten védett régészeti lelőhely és műemlék kategóriákba sorolható.


A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat, a Panoptikumban magyar királyok mellszobrait és koronázási ékszereit tekinthetik meg az érdeklődők, és egyedülálló élményt nyújt a csodálatos freskókkal díszített studiolo is, Vitéz János váradi püspök, esztergomi érsek, reneszánsz tudós egykori dolgozószobája az ötszögű lakótoronyban. A várban gyerekek számára többféle témában múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak.

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma


Jelenleg egy nagyszabású fejlesztési terv megvalósítása folyik a vár területén. Ez idáig főként állagmegóvási munkálatokat végeztek, 2014-től 2018-ig azonban teljes rehabilitációra kerül sor, amely magára a városra is kiterjed. Ahogy az a vár honlapján olvasható, a cél az „állami, egyházi, városi fejlesztések összehangolása, továbbá a civil kezdeményezések támogatása, a helyi és regionális gazdasági szereplők bevonása”.


Esztergom városa még számos látnivalót, kikapcsolódási lehetőséget és kulturális programot kínál. A Balassa Bálint Múzeumban régészeti, történeti és művészeti emlékeket szemlélhetünk meg, a Babits Mihály Emlékházban megismerkedhetünk a költő Esztergomban töltött éveinek történetével, a Keresztény Múzeumban pedig Magyarország legnagyobb egyházi gyűjteményét csodálhatjuk meg.


Ha a környéken szeretnénk túrázni, érdemes felkeresni a Strázsa-hegyi tanösvényt, amely szinte érintetlen természeti értékek között kalauzolja végig a kirándulót, vagy megcsodálni a város panorámáját a Czibulka János menedékház teraszáról. A közelben lévő Búbánat-völgyi Kerek-tavon akár horgászhatunk is, megtekinthetjük a XIV. században épült pilisszentléleki pálos kolostor romjait, és ellátogathatunk a közelben fekvő Dorog városába is.

 

A vármúzeum nyitva tartása:


November 1 - március 31 között: 10-16 óráig
Április 1 - október 31 között: 10-18 óráig
Hétfőn: zárva

 

Elérhetőségek:


H-2500 Esztergom,
Szent István tér 1.
Fax: +36-33/500-095
varmegom@invitel.hu
www.varmegom.hu

 

További várakkal kapcsolatos cikkeinket itt találod.

Cikkajánló