Tiszta vizet a Balatonba!

60 százalékos készültségi állapotban van a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kiépítésének második üteme.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
simléder
BendesMarcsi
2013. szeptember 23.

60 százalékos készültségi állapotban van a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kiépítésének második üteme.

Az Európai Unió száz százalékos támogatásával, 6,147 milliárd forintból megvalósuló munkálatokról a projekt kommunikációs ügynöksége tájékoztatása szerint jól haladnak a földmunkák, zajlik a műtárgy-rekonstrukció és épülnek az új műtárgyak, hogy három hónapos próbaidőt követően 2015 elejétől a rendszer megkezdje a működését.

 

A vízvédelmi rendszer kialakításának célja a Kis-Balaton és ezzel a Balaton vízminőségének megóvása, a térség árvízvédelmének biztosítása, és az egyedülálló természeti értékek megőrzése. A munkálatok három fő helyszínen zajlanak: a Hídvégi-tó, az Ingói-berek és a Fenéki-tó területén. A kivitelezők munkájukkal nem zavarhatják az élővilágot, így igazodniuk kell a természetvédelmi szempontokhoz, a madarak fészkeléséhez, a halak ívásához.

A beavatkozások során felújítanak 21 régi létesítményt, de újakat is építenek a víz útjának irányítható szabályozása érdekében. A változás révén az Ingói-berek - az ott található egyedülállóan értékes nádas védelme érdekében - kikerül a folyamatos áramlás útjából, így a víz a Fenéki-tavon keresztül jut majd a Balatonba.

 

 

A "rugalmas vízkormányzás" megteremtése révén szabályozó műtárgyak, zsilipek segítségével a tóba mindig a lehetőség szerinti legjobb minőségű víz kerülhet. A víz útját a részben már telepített monitoring rendszer adatai alapján lehet majd szabályozni, s a folyamatos ellenőrzés kiterjed az élővilág változásaira és a víz mennyiségének, illetve minőségének alakulására.

 

A munkák nagyságrendjét jelzi, hogy a beavatkozások mintegy 75 négyzetkilométeres területen zajlanak. Az építők egyebek között 100 ezer köbméternél több töltésanyagot, mintegy 2,5 ezer köbméter terméskövet, több mint 3 ezer köbméter betont, 2600 folyóméternyi cölöpöt, mintegy 34 ezer négyzetméter geotextíliát és 29 ezer négyzetméter georácsot építettek be eddig.

Cikkajánló