Több mint 2300 állatot mentettek meg a tavaly a fővárosi állatkertben

Sokan nem tudják, hogy a fővárosi állatkertben nemcsak bemutatják az állatokat, de az intézmény vadállatmentő központjában mentett állatokon is segítenek.

Fotó:
zoobudapest.com
Forrás:
Fővárosi Állat-és Növénykert
2024. január 16.

Sokan nem tudják, hogy a fővárosi állatkertben nemcsak bemutatják az állatokat, de az intézmény vadállatmentő központjában mentett állatokon is segítenek.

Az állatkert vadállatmentéssel foglalkozó munkatársai a tavalyi évben összesen 2368 mentett állatról gondoskodtak. Az intézmény természetvédelmi tevékenységének egyik fontos területe a vadállatmentés. Magyarországon honos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeit mentik, amelyek valamilyen ok miatt segítségre szorulnak.

A cél minden esetben a rehabilitáció: a sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik, és a végén visszajuttatják őket természetes élőhelyükre.

2023-ban a mentett állatok több mint fele, 93 faj 1185 egyede madár volt. Az emlősöket 23 faj 965 egyede, a hüllőket és kétéltűeket pedig 14 faj 218 egyede képviselte.

A madarak közül a leggyakrabban széncinege, fekete rigó, házi rozsdafarkú, nagy fakopáncs, sarlósfecske, füsti fecske és fehér gólya került be. Ragadozó madarak közül vörös vércsék, egerészölyvek, erdei fülesbaglyok és kuvikok kerültek be legnagyobb számban, de 3 rétisason és 2 parlagi sason is segítettek az Állatkerti Vadállatmentő Központ munkatársai.

A mentett emlősök legnagyobb része sün volt: összesen 523 tüskéshátúról gondoskodtak.

Segítséget kapott még 403 mentett denevér is 17 különböző fajból, valamint 25 vörös mókus, 11 nagy pele is.

Míg az 1980-as, illetve az 1990-es évek első felében évente néhány tucat mentett állat került be az állatkertbe, addig a 2000-es évek elején 500 és 1000 között volt a számuk. 2010-ben volt először, hogy ez a szám meghaladta az ezret, azóta pedig 1500 és 2500 között változik ez a szám.

A vadállatmentésről bővebben itt olvashattok.

Cikkajánló