Tóbiás megérkezett a hóval teli fészekbe

A videó alapján úgy tűnik, nem erre számított Afrikából hazatérve a fekete gólya. A fészek nemcsak havas, de erősen meg is rongálódott a télen.

Szerző:
Gemenc Zrt.
Fotó:
Gemenc Zrt.
2018. március 6.

A videó alapján úgy tűnik, nem erre számított Afrikából hazatérve a fekete gólya. A fészek nemcsak havas, de erősen meg is rongálódott a télen.

Idén is Tóbiás az első fekete gólya, aki visszatért téli vándorútjáról: március 2-án délután 5-kor szállt le a fészekbe, ami most nem tűnik túl barátságos otthonnak, ugyanis roskadozik a hó alatt.

 

 

Azért nem kell túlságosan félteni Tóbiást: a gólyák nem bánják a hideget, inkább az a gond, hogy hóban nehezebben találnak élelmet.


A webkamerákat megfigyelő szakemberek nem óhajtanak beleavatkozni a természet rendjébe, csak megfigyelik az egyedeket, így nem tervezik azt sem, hogy beavatkozzanak a fészek helyreállításába. Tóbiás párja, Sára rendszerint március közepén érkezik; az elmúlt 4 évben 10 fiókát neveltek fel együtt. A következő hetekben eldől, hogy újjáépítik-e otthonukat, vagy készítenek egy újat máshol.


Tóbiás egyébként nem csak arról híres, hogy elsőként szokott hazaérkezni, ő a legöregebb ismert vadon élő fekete gólya, 19 éves. 1999-ben gyűrűzték meg Bogyiszló környékén. Abban is különleges, hogy egy erdészeti telephely közelébe költözött nyolc évvel ezelőtt, fajtársai ugyanis a háborítatlan erdőrészeket kedvelik.
A helyszínen így lehetővé vált a fészekkamerák felszerelése, ami 2013-ban történt. Tavaly közel félmillió alkalommal látogatták meg a Gemenc Zrt. honlapját az érdeklődők, hogy belessenek a feketególya-pár életébe. Erre most itt is van lehetőséged:

 

 

Fekete gólyák Magyarországon

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a gemenci erdőbe.


A fekete gólya tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

A vassurányiak etetik az elsőként hazatért gólyát

Alpintechnikával raktak fészket a fekete gólyáknak

Vaddisznók ették meg a jeladós fekete gólyát

Megelőzte Bárót a vassurányi gólya

Semmit nem tudni Ludányról

Kocsmába is jár télen az ásotthalmi gólya

 

Cikkajánló